Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 1

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 1, de Pr. prof. dr. Viorel Sava - editura Doxologia

Cuvantul autorului la prima editie

In anii care au trecut de la evenimentele din decembrie ’89, am asistat la o adevarata competitie, in toate domeniile, in ceea ce priveste publicarea de carte de specialitate. Este mare distanta si diferenta intre perioada in care cumpararea unei carti valoroase presupunea trecerea testului de rabdare la un rand, o „coada”, care semana cu cele de la standurile de produse alimentare, si randu­rile imense de carti aliniate astazi in librariile pe care le intalnim la tot pasul, asteptandu-si cititorii. Oferta de carte este atat de mare si atat de tentanta, incat este anevoioasa orice incercare de a alege ceva fara sa ai sentimentul ca si celelalte carti te-ar fi interesat si ti-ar fi trebuit. O librarie este locul unde inveti sa fii smerit. In fata atator carti, iti dai seama cat de mult mai ai de citit si de invatat.

In ceea ce priveste cartea teologica, situatia seamana foarte bine cu cea descrisa mai sus. S-au facut numeroase traduceri, au aparut colectii, s-au realizat si publicat teze de doctorat, s-au tiparit manuale pentru invatamantul mediu si pentru cel universitar, teologi de marca au scris carti de mare profunzime teologica si duhovniceasca pe teme care framanta lumea contemporana etc. Pe scurt, s-a mai umplut ceva din golul imens pe care sistemul comu­nist ateu l-a creat prin limitarea la maximum sau prin interzicerea publicarii cartii religioase.

O trecere in revista a bibliografiei religioase din ultimele de­cenii ne va da posibilitatea sa constatam ca in anumite ramuri ale teologiei s-a publicat foarte mult, in timp ce in altele se simte inca nevoia unor raspunsuri autorizate la o multime de teme care stau la rand pentru a fi tratate.

In cadrul Teologiei liturgice, interesul crescand manifestat in randurile preotilor, ale studentilor teologi, ale seminaristilor, dar si ale multora dintre credinciosii laici da posibilitatea crearii si publicarii unei literaturi care sa continue traditia si activitatea deosebit de bogata si valoroasa pe care au desfasurat-o ilustrii profesori liturgisti pe care i-a avut Ortodoxia romaneasca. Cat de multe sunt intrebarile si cat de necesare sunt raspunsurile pe teme liturgice se poate vedea si din pagina permanenta a publicatiei „Vestitorul Ortodoxiei”, in care Parintele Profesor Dr. Nicolae D. Necula, titularul catedrei de Teologie liturgica de la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” a Universitatii Bucuresti, poarta un dialog teologico-liturgic, canonic si pastoral-misionar cu toti cei care doresc sa cunoasca mai bine frumusetile tainice pe care, in pre­zenta Mantuitorului Hristos, inconjurat de sfinti, le experimentam in spatiul liturgic. Aceste raspunsuri au fost adunate in patru volume, sub titlul Traditie si innoire in slujirea liturgica, primele doua aparute la Editura Episcopiei Dunarii de Jos, in 1996 si 2001, al treilea aparut la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2004, si al patrulea la Editura Cu­vantul Vietii, Bucuresti, 2010, volume arhicunoscute intre cititorii de toate categoriile si care sunt normative pentru facultatile de teologie, pentru seminariile teologice, pentru profesorii de religie, pentrumonahi si pentru tot crestinul care voieste sa se hraneasca sufleteste.

Cartea de fata, pe care nu intamplator am numit-o „In Biserica slavei Tale”, are drept model volumele amintite. Ea da raspunsuri intrebarilor adresate de preotii slujitori si de studentii teologi, dar si de multimea de credinciosi pe care ii pastoresc. Totodata, cartea este un raspuns dat provocarilor contemporane, straine de spiri­tualitatea ortodoxa.

„In Biserica slavei Tale”, prin intregul ei continut, exprima faptul ca in cadrul cultului divin vedem si experimentam frumu­setea netrecatoare a Imparatiei lui Dumnezeu. Cartea este alcatuita dintr-un numar de articole si studii pe diferite teme, grupate in asa fel incat lucrarea sa aiba unitate si continuitate. Mentionam ca unele dintre studiile din aceasta lucrare au mai fost publicate, insa materialul prezentat aici este revazut si refacut in intregime. Speram ca lecturarea acestui prim volum sa-i faca pe cititori sa le astepte cu nerabdare si pe urmatoarele.

Ne rugam ca Hristos Domnul, Cel mereu prezent in ceruri si in Biserica slavei Sale, sa aduca bucurie, pace sfanta si folos duhov­nicesc celor care vor poposi asupra randurilor acestei carti. Iasi, 2003

Sursa: www.edituradoxologia.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 978-606-666-8278-74-2