Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Decojind ceapa in asteptarea rasaritului de Pr. Cristian MUNTEAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Pr. Cristian MUNTEAN
Decojind ceapa in asteptarea rasaritului – atelier omiletic
Editura Agnos, Sibiu – 2021
Apare cu binecuvantarea I.P.S. Dr. Laurentiu STREZA, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului
 

Extras/ Prefata/ Cu ochii cat cepele– Protosinghelul Policarp (Stoian)/ Praznicul Schimbarii la fata a Domnului, Manastirea Bran, 2021
Ceea ce tocmai purtati in palme este intruparea copertata a unui destul de curajos pariu.
Intai, pentru ca astazi aproape nimeni nu mai citeste colectii de predici; cu atat mai putin crestinii „de biserica”.
Apoi, pentru ca arareori se mai incumeta cineva spre intalnirea pe indelete cu carti de teologie contabilizand sute serioase de pagini; nici teologii insisi (a se include aici clericii oricarui rang) nu sunt scutiti de ravagiile acediei intelectuale care genereaza acest fenomen.
Deloc in ultimul rand, oralitatea nedisimulata a stilului pe care il asuma cartea devine pasibila sa dea „apa la moara” contingentelor de ultrapretentiosi ai condeiului sau retoricii teologice, gata sa-si frece palmele a jubilatie in dauna unui preot, doctor si profesor suspect de neconivent cu plictisul jargoanelor omiletice.
Hotarat lucru, Parintele Cristian reuseste o carte surprinzator de simpla si cum nu se poate mai accesibila oricui. Provocarile paginilor ei sunt neprelucrarea literara, lipsa de staif „academic”, abandonul pedanteriilor popesti, dispretul pentru imaginea cladita pe retusuri si reformulari post factum. Ai fi inclinat sa banuiesti ca s-a aplicat adesea metoda purei transcrieri, fara urma de temeri sau complexe: autorul spune pur si simplu tot ce-i trece prin minte, in vreme ce editorul consemneaza fidel cele spuse fara ocolis.