Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Stefan Lucian TOMA | Traditie si actualitate la pr. Dumitru STANILOAE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 14,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stefan Lucian TOMA    |    Traditie si actualitate la pr. Dumitru STANILOAE

Editura Agnos, Sibiu – 2008

Apare cu binecuvantarea I.P.S. Dr. Laurentiu STREZA, Mitropolitul Ardealului

||||

pp. 44-46/ e x t r a s

Pr. Staniloae a considerat ca „in vremea noastra ceea ce il intereseaza cel mai mult pe om este taina persoanei si a comuniunii dintre persoane, in opozitie cu ideologiile personaliste, si cu ideologiile si filozofiile care considera omul drept o masa identica si fara forma. Persoana umana este cea mai mare taina a lumii create”.

Referitor la modul in care pr. Staniloae a analizat teologia persoanei, pr. Andrew Louth spunea: „Un aspect extrem de important este acela ca parintelui Staniloae nu-i era frica sa realizeze ca spune ceva nou, intr-un mod cum nu mai fusese spus. O cale care nu este intotdeauna urmata de catre mitropolitul Ioannis Zizioulas. De multe ori se acrediteaza ideea ca acesta prezinta ceva nou in materie de teologie a persoanei pentru secolul nostru. Dar nu este asa. La el nu intalnim o profunda dezvoltare a teologiei personaliste. Fundamentele sale nu sunt recente, apartinand secolului al XX-lea. Cred ca pr. Staniloae a incercat sa reziste tocmai spunand asa ceva. El este cel care a reliefat teologia persoanei intr-un mod autentic, ceva ce putem descoperi in secolul al XX-lea. El iti poate arata unde sunt Parintii si evolutia ideilor in conceptul personalist. Cred ca pr. Staniloae a ajuns aici datorita implicarii sale in gandirea moderna si necesitatii de a reliefa conceptul de persoana”.

In incercarea de a aduce o noutate in discursul teologic al secolului XX, pr. Staniloae „a infruntat Apusul contemporan crestin sau necrestin, fara agresivitate si fara frica”.

Potrivit lui John Meyendorff, pr. Staniloae „si-a prezentat adevarul convingerilor sale intransigent, ca si o solutie eliberatoare, mai curand decat judecata asupra celorlalti”.

Olivier Clement spune si mai clar: „Pr. Staniloae a fost un om care nu avea teama. Nu avea teama de Occident, nici de pretentiile umanismului sau rationalismului modern.”

Aceasta lipsa a fricii o vedem si in faptul ca in Dogmatica sa, aparuta in 1978, pr. Staniloae insista asupra sfinteniei materiei, vorbind fara frica de un „materialism mistic”. Materia e cel mai bine definita ca deschisa spiritului. E responsabilitatea fiecarui om, ca preot cosmic, sa spiritualizeze creatia materiala, fara ca prin aceasta sa o dematerializeze. Creatia este inca nefinisata, asteptand munca si imaginatia noastra creativa pentru a duce la indeplinire potentialitatile aflate in ea.

SPECIFICATII

An aparitie 2008
Limba Romana
Cod 978-973-1801--19-3