Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Praznicele Maicii Domnului. O perspectiva istorica si teologica/ Ierotheos Vlachos

0 opinii / Scrie o opinie
  • 65,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ierotheos , Mitropolit al Nafpaktosului

Praznicele Maicii Domnului. O perspectiva istorica si teologica

Editura Bonifaciu 2019

Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului

Traducere din limba greaca – Manastirea Diaconesti si Tatiana PETRACHE

 

Introducere/ e x t r a s

Daca citim Noul Testament, vedem ca sunt putine pasaje referitoare la Maica lui Hristos. Faptele legate de praznicul Nasterii Maicii Domnului, precum si de cel al Intrarii in Biserica sunt relatate in Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare apocrifa, cu autor necunoscut, datand din a doua jumatate a secolului al II-lea d. Hr., care nu este inclusa in canonul Noului Testament. De asemenea, cele petrecute la adormirea Maicii Domnului sunt infatisate intr-un alt text apocrif, Cuvantul lui Ioan Teologul la Adormirea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, datand de la sfarsitul secolului al V-lea sau inceputul secolului urmator.

Exista multe scrieri apocrife. Acestea sunt texte care nu fac parte din Sfanta Scriptura, dar imita scrierile canonice, si ale caror autori necunoscuti se ascund sub numele unor persoane cunoscute din Biserica primara, de pilda, sub numele unui apostol, ca in felul acesta sa confere autoritate scrierii.

Cu toate acestea, Biserica – in imnografie, iconografie si omiliile praznicale ale Parintilor – a preluat selectiv din scrierile apocrife anumite aspecte referitoare la viata Maicii Domnului, dar nu si fictiunile, acoperind astfel lipsa informatiilor din Noul Testament privitoare la acest subiect.

Teologia despre Maica lui Hristos a capatat amploare de-a lungul veacurilor, in stransa legatura cu nevoia Bisericii de a combate ereziile despre cele doua firi ale lui Hristos, dumnezeiasca si omeneasca, si indeosebi conceptiile eretice ale lui Nestorie, care o caracteriza pe Preasfanta Fecioara drept „Nascatoare de Hristos”.

SPECIFICATII

An aparitie 2019