Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Doxastar Tomul intai septembrie-ianuarie de Iacov PROTOPSALTUL, Hurmuz HARTOFILAXUL

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_00206
  • Editura: Scara
  • 66,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Iacov PROTOPSALTUL, Hurmuz HARTOFILAXUL

Doxastar Tomul intai – septembrie-ianuarie

Editura Scara Psalticpress, Bucuresti – 2017

Editie ingrijita de Florin LEONTE si Marian MITU

Pret 66,00 Lei

 

Extras/ Prolog

Arta bisericeasca slujeste poporul lui Dumnezeu pe calea lui duhovniceasca, slujind la taina mantuirii, adica a curatirii, a luminarii si a indumnezeirii. Precum si lucrarea dogmei, la fel este si cea a artei, tamaduitoare, mantuitoare.”1

Iacov Protopsaltul2 si Hurmuz Hartofilaxul3 ne incredinteaza o lucrare muzicala in scopul imbogatirii cultului bisericesc al poporului ortodox din Romania: Doxastarul – o carte de muzica ce contine Slave, idiomele care se canta fiind precedate de Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh , lucrare ce se adauga la bibliografia muzicii bisericesti.

Extras/ Note subsol Prolog

1) Pr. G. Metallinos, Marturia teologica a cultului bisericesc, Atena, 1995, p. 162

Iacov Protopsaltul 2: 2) Iacov Peloponesianul a fost Domestic (1764), Lampadar (1784) si in continuare Protopsalt (1789-1800) al Marii Biserici, compozitor de seama al secolului al XVIII-lea, cu o insemnata lucrare componistica si didactica.

Hurmuz Hartofilaxul 3: 3) Ucenic al lui Iacov, a fost cel mai de seama exeget al Noii Metode; vreme de mai multe decenii a fost ieropsaltul principal (din strana dreapta) al Bisericii din Constantinopol, profesor al Scolii de Muzica, neobosit talmacitor, compozitor si editor.