Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Stralucirea lui Dumnezeu in zilele noastre – Meditatii la anul liturgic

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Benedict al XVI-lea – Joseph RATZINGER

Stralucirea lui Dumnezeu in zilele noastre – Meditatii la anul liturgic

Editura Galaxia Gutenberg, 2020

Traducere din limba germana si note de Dan SISERMAN

Pret 32,00 Lei

 

Extras/ Fasching – Carnavalul

Fundamentul libertatii noastre

Fara indoiala, carnavalul (sau Fasching) nu este o sarbatoare bisericeasca. Insa, pe de alta parte, el este de neconceput in afara sarbatorilor Bisericii. De aceea, reflectand la originea si semnificatia sa, cu siguranta ne poate ajuta si la intelegerea credintei.

Originile carnavalului sunt diverse: iudaice, pagane si crestine – si toate trei indica spre ceva care este comun oamenilor din toate locurile si din toate timpurile. In calendarul sarbatorilor iudaice el corespunde oarecum sarbatorii Purim, care aminteste de eliberarea poporului lui Israel de sub prigonirea la care a fost supus de catre Imperiul Persan, si care s-a realizat, conform relatarilor biblice, datorita interventiei reginei Estera. Bucuria exuberanta cu care este celebrata aceasta sarbatoare intentioneaza sa fie o expresie a sentimentului de eliberare, care in aceasta zi nu este doar o amintire, ci si o fagaduinta: fiindca acela care se afla in mainile Dumnezeului lui Israel este deja, in mod anticipat, eliberat din lanturile rauvoitorilor sai.

Dar dincolo de aceasta exuberanta sarbatoare lumeasca, care totusi isi are si ea locul in calendarul religios, se regaseste si acea constientizare a ritmului temporal, care si-a gasit expresia clasica in cartea Eclesiastului (Qohelet): „Pentru toate exista o vreme si un timp, pentru toate cele placute sub ceruri. Este un timp pentru a se naste si un timp pentru a muri; un timp pentru a planta si un timp pentru a smulge ce s-a plantat; [....] un timp pentru a plange si un timp pentru a rade; un timp pentru a geme si un timp pentru a dansa (Qoh 3, 1-4).