Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Parintii Bisericii intre teologie si cultura

0 opinii / Scrie o opinie
  • 23,10 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Parintii Bisericii intre teologie si cultura, volum ingrijit de Pr. Catalin Palimaru - Editura Renasterea

Cele 47 de studii, articole, recenzii sau interviuri ce alcatuiesc corpusul lucrarii circumscriu apoi un areal tematic destul de vast, de la eclesiologie la teologia biblica, cea sociala, misiologie, spiritualitate sau teologia dogmatica si poarta atat semnatura unora dintre dascalii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca (parintele Stelian Tofana, parintele Alexandru Moraru, Radu Preda, parintele stefan Iloaie, parintii Ioan Ica senior si junior), cat si a unor personalitatii de seama ale teologiei universale precum episcopul Kallistos Ware (pp. 11-30), cardinalul Thomas Spidlick (pp. 103-120; 133-156), preotii John Anthony McGuckin (pp. 323-344), Nikolai Uspensky (pp. 397-400) sau Andrew Louth (pp. 157-174). thomas_spidlik

Materialele publicate abordeaza de asemenea teme de actualitate precum educatia teologica (Kallistos Ware), raporturile unor Parinti celebri, precum Vasile cel Mare, cu spatiul carpato-danubiano-pontic (parintele Alexandru Moraru), contributia spirituala a Romaniei la Europa (Thomas Spidlick), actualitatea Sfintilor Parinti (Radu Preda) etc. Foarte interesant este, de exemplu, studiul dedicat viziunii patristice si neo-patristice asupra discernamantului de catre cardinalul Thomas Spidlick.

El defineste intelepciunea ca fiind apanajul batranilor si face o scurta incursiune atat in in istoriografia termenului, cat si in semantica lui: ,,intelepciunea e apanajul batranilor. Singura dificultate – si ea nu are o solutie simpla – e urmatoarea: la ce varsta incepe batranetea care prisoseste intelepciune si cum se manifesta aceasta? in cazul nostru e vorba de maturitatea de a-i indruma pe altii pe calea spirituala si de a deveni parintele lui duhovnicesc.

Monahii Egiptului au fost cei dintai care si-au atribuit titlul de ,,parinte”: abba sau αββα (daca era vorba de barbati) sau amma daca era vorba de femei. Termenul a facut cariera in limbile crestine (pana la acel ,,monsieur l’abbe” din limba franceza). si aceasta in ciuda interdictiei explicite a Evangheliei: ,,pe nimeni sa nu numiti parinte pe pamant pentru ca unul este Tatal vostru care este in ceruri” (Matei 23, 9)[2]. Apoi, teologul apusean se concentreaza asupra felului in care se manifesta acest dar al discernamantului la Sfantul Serafim de Sarov, coreland manifestarile lui cu cele deja cunoscute din teologia patristica mai veche.

Foarte interesante sunt si ideile exprimate de catre parintele John Antony McGuckin de la Columbia University (SUA) cu privire la importanta ideilor Sfintilor Parinti in societatea contemporana. El dezamorseaza de-a dreptul anumite clisee ce caracterizeaza gandirea crestina de azi, aratand ca gandirea Sfintilor Parinti se caracterizeaza deopotriva prin pragmatism si actualitate, ea nefiind un apanaj exclusiv al exercitiului sofiologic: ,,Parintii au fost abordati adesea intr-o maniera care i-a transformat intr-o componenta arida 86971eef2fa agendei teologice.

Multi oameni, in special din afara lumii ortodoxe, ii considera pe Parinti ca extrem de sofistici si cred ca au putine raspunsuri de oferit lumii contemporane si problemelor cu care se confrunta Biserica in comunicarea cu aceasta. Aceasta era o stare de lucruri trista si se datora manierei anemice in care Parintii erau predati in scoli.

Cand cineva ii reciteste pe Parinti, ii este evident cat de captivanti sunt acesti teologi primari. Ei au fost suflete profund religioase care erau in acelasi timp maestri in comunicarea Evangheliei unei sofisticate culturi elenistice, care la vremea ei trecea prin transformare si revolutie. in multe privinte, aceasta lume este asemanatoare timpurilor noastre” (p. 325). Acestor studii li se adauga desigur o pleiada de alte cercetari, la fel de interesante si ele, al caror mesaj este inca actual.

Antologizarea lor in acest volum certifica inca o data faptul ca periodicul lunar al Arhiepiscopiei clujene a reunit de-a lungul timpului in paginile lui opiniile unor oameni importanti ai teologiei timpului nostru si a fost, din multe puncte de vedere, un adevarat ,,for” cultural si teologic. La randul ei, cartea, alaturi de biografia dedicata Sfantului Grigore Teologul de mai-sus pomenitul teolog american[3], de recenta lucrare a lui Daniel Lemeni, intitulata Duhul a suflat in pustie[4], de volumele dedicate unor personalitati harismatice contemporane precum Sfantul Siluan Athonitul[5] si de alte opere cu iz patristici, completeaza lista publicatiilor valoroase din palmaresul editurii clujene, inscriindu-o intre editurile teologice valoroase. [1]

,,Volumul de fata reuneste cateva articole publicate in revista Renasterea dupa 1990 (anul reactivarii ei), articole ce au ca tematica teologia patristica, modul de teologhisire al Parintilor, aspecte ce tin de istoria misiunii lor, dar si profilul spiritual si intelectual al unor personalitati ale lumii teologice contemporane, familiarizati cu literatura patristica si promotori ai culturii propuse de Parintii Bisericii. in articole, recenzii sau interviurisunt surprinse bogatiile universului patristic, mereu fascinant pentru omul preocupat de cunoastere”. ***, Parintii Bisericii intre teologie si cultura, coll. Restituiri, 3, ed. pr. Catalin PaLIMARU, Ed. Renasterea, Cluj-Napoca, 2014, p. 10.

Sursa: www.radiorenasterea.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Coperta Brosata
Dimensiuni 11 x 17,5 cm
Nr. pagini 494
Limba Romana
Cod 978-606-607-119-2