Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viata si opera teologica a lui Grigorie al II-lea Cipriotul, Patriarhul Constantinopolului (cu traducerea integrala a tratatelor)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Jean-Claude Larchet  |  Viata si opera teologica a lui Grigorie al II-lea Cipriotul, Patriarhul Constantinopolului. Cu traducerea integrala a tratatelor. 
DOXOLOGIA – Iasi, 2016. 


Traducere din limba franceza Marinela Bojin. 
Traducerea tratatelor din limba greaca veche Laura Enache. 
Editie ingrijita de Pr. Dragos Bahrim. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 

Extras din Capitolul Apologie foarte riguroasa, subcapitolul I – Pozitia lui Grigorie Cipriotul:
[262B] asa spun si eu si faptele insesi marturii vii, cum ar spune cineva. Dar numesc acum cuvintele fericitilor [Parinti] fapte, cuvinte care nimic altceva nu inteleg, cand spun ca Duhul purcede prin Fiul. Sau mai degraba si acestia sunt in acord cu cei dintai, ucenici si succesori ai acelora fiind. Caci, cum ar spune cineva, cand ei Il stiu numai pe Tatal pricina a Fiului si a Duhului si singur izvor al dumnezeirii, si radacina, si principiu si refuza cu tarie existenta Duhului din Fiul?
Caci stiau aceasta limpede, ca sa incerc si eu acum cu ajutorul lui Dumnezeu sa fac inca si mai limpede expresia lor. Caci stiau si marele Maxim, si dumnezeiescul Tarasie, ba inca Sfantul Ioan, ca Duhul Sfant purcede de la Tatal Care este si cauza ipostasului, si cauza existentei. [262C] stiau totodata si aceasta ca purcede prin Fiul, se manifesta prin El si straluceste, Se arata, si vine, si este cunoscut prin El. De aceea le-ai putea gasi pe acestea, daca vei parcurge cu grija scrierile lor, ca pe de o parte spun ca Duhul ca Duhul Sfant purcede din Tatal, iar pe de alta parte, ca se manifesta prin Fiul, iese, straluceste, Se arata, si este cunoscut. Dar cand spun ca Duhul Sfant purcede Tatal prin Fiul, nu o spun ca tu sa intelegi de aici ceea ce nu este scris nicaieri [in Scriptura], caci nici nu este astfel, adica faptul ca Duhul Sfant are existenta prin Fiul, incat sa atribui de aici si Fiului cauza ipostasului Duhului Sfant. Dar fiindca purcede din Tatal, cauza de unde Isi are si existenta, amintindu-ti  totodata (si aici se potriveste bine expresia mod de existenta) [262D]  de unde Isi are existenta, dar totodata si ca purcede prin Fiul si Se arata, si toate cate au fost teologhisite prin invatatura acestora si a altor parinti purtatori de Dumnezeu. Caci in ceea ce priveste venirea la fiinta a Duhului din Tatal, nu ma voi abtine sa ma intorc de mai multe ori la aceleasi lucruri despre aceleasi chestiuni, facand cat mai clar cu putinta prin cugetul dreptcredincios al Parintilor sensul acestei purcederi, manifestarea Duhului care are loc prin Fiul, in acelasi chip in care lumina straluceste de la soare, dar aratarea si iesirea lumina are loc prin raza.

SPECIFICATII

Traducere Marinela Bojin, Laura Enache
An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 15 x 23,5 cm
Nr. pagini 298
Limba Romana
Cod 978-606-666-506-3