DESCRIERE
Icoana, vedere a lumii duhovnicesti
Editura Renasterea, Cluj-Napoca – 2012
Volum tiparit cu binecuvantarea Inlatpreasfintitului ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului
Traducere de Vasile MANEA si Ciprian VIDICAN
Pret 10,50 Lei
Extras/ Nota editorului
Traversam un timp marcat de suprematia informatiei de tip vizual, o epoca in care chipul omului e mereu distorsionat fie prin prezentarea hidoasa livrata cotidian prin canalele media, fie prin exaltarea lui gratie unui sistem de valori strain Evangheliei, fie printr-un segment al artei contemporane, fie chiar prin pictura bisericeasca realizata adesea intr-o viziune lipsita de miez teologic. In fata acestor derapaje, Biserica ofera ca alternativa perspectiva spirituala a icoanei, fireste a celei zugravita intr-o maniera canonica si beneficiind de un limbaj vizual transparent semnificatiilor teologice profunde. Icoana indeamna la introspectie, ne trezeste din falsele inchipuiri si face amintire de frumusetea veacului viitor spre care trebuie sa cautam cu prioritate. Prin ea, chipul omului apare nefalsificat si in adevarata lui lumina.
Volumul de fata se constituie intr-o culegere de studii de teologie a icoanei si trebuie privite ca rod al prestigioasei traditii iconografice cultivata de cateva decenii la Institutul Saint-Serge din Paris. Probleme precum limbajul iconografic, libertatea artistului fundamentul dogmatic al icoanei, continutul ei sacramental, decadenta acesteia, legitimitatea sfintirii ei, frecventele ei simboluri si altele sunt tratate cu pricepere si acrivie de autorii acestor studii, Vasile Manea, Leonid Uspensky, Pr. Boris Bobrinskoy, Pr. Stephan Bigam si Elisabeth Ozoline.