Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Intalnire cu taina. O prezentare contemporana a ortodoxiei - Patriarhul ecumenic Bartolomeu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 16,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Intalnire cu taina. O prezentare contemporana a ortodoxiei - Patriarhul ecumenic Bartolomeu - Editura Andreiana, Sibiu 2016

Asteptata cu mult interes in spatiul teologic si academic romanesc, lucrarea Sanctitatii Sale Bartolomeu I ofera cititorilor de limba romana posibilitatea sa cunoasca mai bine radacinile spiritualitatii si teologiei rasaritene, istoria de 2000 de ani a crestinatatii ortodoxe si mai ales provocarile misionare si pastorale din contextul vremurilor noastre. Cu o inegalabila finete intelectuala si cu o binecunoscuta profunzime teologica, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I abordeaza in aceasta carte o multime de problematici care framanta societatea, oferind perspectiva Sfintelor Scripturi, ale Sfintei Traditii si ale spiritualitatii rasaritene.

„intr-un mod cu totul deosebit si intr-o abordare unica, Sanctitatea 

Sa coreleaza crestinatatea ortodoxa cu problematicile contemporane, cum ar fi: libertatea si drepturile omului; dreptatea sociala si globalizarea; protectia mediului inconjurator; gandirea fundamentala si razboiul etc.”, spune diaconul stefan L. Toma in Cuvantul traducatorului.

inainte de abordarea temelor asupra carora mediteaza Patriarhul Bartolomeu, lucrarea prezinta si o biografie a ierarhului, realizata de arhidiac. dr. John Chryssavgis. Biografia subliniaza calitatile Patriarhului Ecumenic, recunoscute de foarte multe personalitati care au avut posibilitatea sa-l cunoasca. Biografia cuprinde un citat din lucrarea „Conversations with Ecumenical Patriarch Bartholomew I”, a lui Olivier Clement: „Ca persoana, Patriarhul este plin de contraste, aspecte complementare ale unei puternice personalitati. El este dedicat, bine intentionat, bun si discret, pe de o parte; activ si intreprinzator, de pe alta. Modest, aproape timid, si totusi, atunci cand e nevoie, el poate fi dominant. El da dovada de un puternic sens al umorului, intotdeauna insa, in cadrul determinant al sobrietatii misiunii sale. El este riguros, atent la detaliu si, in mod intelept, vizionar. El este mediu ca inaltime, cu o fata curata, amintindu-si intotdeauna caracteristicile ei rafinate si, in mod deosebit, ochii sai albastri patrunzatori din spatele ochelarilor sai mari. Tanar, dar si inaintat in varsta, uneste cultura contemporana indragita de tineri cu cea traditionala, al carei ideal era «omul matur nobil»”.

Nadejdea in Dumnezeu

Lucrarea propriu-zisa cuprinde opt capitole si un epilog. in primul capitol, intitulat „Perspective istorice. Ortodoxia si Patriarhia Ecumenica”, Sanctitatea Sa trateaza teme ca „Profilul Bisericii Ortodoxe”, „Teologia pe parcursul veacurilor” sau „Rolul Patriarhiei Ecumenice”. in al doilea capitol, Patriarhul Ecumenic abordeaza alte teme foarte importante: „Cerul pe pamant. Liturghie si icoane”, „Icoane si teologie”, „Liturghia ca spatiu firesc al icoanei”, „Liturghia si lumea”. Amintim temele importante din capitolul al VI-lea, numit „Minunea creatiei. Crestinism si ecologie”: „Frumusetea lumii”, „Teologie ortodoxa si mediu inconjurator”, „Saracie si inegalitate”, „Mediu inconjurator, saracie si pace”, „Concluzie: O noua perceptie a lumii”.

Actualitatea unor teme precum „Religie si societate: Fundamentalism si rasism” sau „Razboi si pace: Conflict si dialog” ofera lucrarii consistenta si atractivitate.

„Noi ne-am degradat mediul inconjurator; in ciuda eforturilor constante de pretutindeni, saracia persista; rasismul si intoleranta religioasa cresc amenintator; fanatismul si tensiunea macina societatile noastre; drepturile omului si darul libertatii sunt incalcate in numele mandriei nationale si al discriminarii religioase. Trebuie sa refuzam sa credem ca aceasta lume este singura pe care o avem, sau cea mai buna pe care o putem cladi. Din aceasta perspectiva, mesajul propagat de catre spiritualitatea ortodoxa, cu referire la imparatia lui Dumnezeu, este unul al nadejdii. Cand crestinii ortodocsi vorbesc despre imparatia Cerurilor, ei exprima nadejdea care se afla in ei, nu ca o cale a iesirii din realitate, ci ca articulare a credintei lor in transformarea acestei lumi”, spune Sanctitatea Sa, in Epilog.

SPECIFICATII

Traducere Habil Stefan L. Toma
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 15 x 22 cm
Nr. pagini 335
Limba Romana
Cod 978-606-8602-69-1