Dictionar de termeni juridico-canonici pentru uzul studentilor teologi, vol. 2 de Iulian Mihai L. CONSTANTINESCU
- Cod produs:RW_41275
- Autor: Iulian Mihai L. CONSTANTINESCU
- Editura: Universitaria Craiova
-
48,30 lei
DESCRIERE
Iulian Mihai L. CONSTANTINESCU
Dictionar de termeni juridico-canonici pentru uzul studentilor teologi, vol. 2
Editura Universitaria Craiova, 2020
Lucrarea de față este parte a unui proiect mai amplu, numit Dicționar de termeni juridico-canonici pentru uzul studenților teologi, în 7 volume, în care se vor trata toți termenii juridico-canonici uzuali (de la A la Z, în ordine alfabetică), în scopul utilizării ca un ghid practic de către studenții teologi și nu numai. Termenii canonici și juridici tratați în cadrul acestui dicționar sunt folosiți frecvent în terminologia de specialitate a Dreptului canonic și de aceea este utilă o explicare și interpretare a acestora, pornind de la etimologie, încadrarea lor în contextul larg al folosirii în iconomia Dreptului canonic și sublinierea fundamentelor lor canonice și juridice.
Explicarea terminologiei specifice Dreptului canponic și dezvoltarea pe baze juridico-canonice a conținutului terminologic se fundamentează pe experiența dobândită de autor pe tărâmul explorării legislației canonice și a doctrinei juridico-canonice, dar și pe cercetările anterioare pe diferite teme de interes privind disciplina Drept canonic.
În acest vol. II, autorul a tratat o parte a termenilor juridico-canonici uzuali pentru Disciplina Drept canonic, mai precis termenii de la ctitor la episcop (24 de termeni), urmând ca într-o ediție viitoare, adăugită, să cuprindă în volumul II toți termenii de la literele C, D și E. Pentru studenții teologi, începând cu anul III de studii și apoi, în anul IV, se impune o cunoaștere aprofundată a terminologiei cu care operează frecvent Dreptul canonic al Bisericii, pentru a înțelege nu numai folosirea lor corectă, dar și principiile canonice de organizare și funcționare a vieții Bisericii, precum și conținutul și interpretarea corectă, pe baza principiilor de interpretare, a textului Sfintelor Canoane cuprinse în Colecția fundamentală de canoane a Bisericii Ortodoxe. Este important ca studenții teologi să utilizeze corect întreaga terminologie specifică Disciplinei Drept canonic, pentru a înțelege și a exercita în deplină canonicitate atribuțiile oficiului în calitate de viitori clerici. Cunoașterea terminologiei, a legislației și a doctrinei canonice duce și la aplicarea corectă a Sfintelor Canoane în contextul actualelor condiții materiale, adică în noile condiții obiective în care Biserica își desfășoară activitatea, având în permanență în vedere evoluția legislației de stat și mentalitatea societății.