DESCRIERE
PENTRU UNITATE. DIALOGUL DINTRE BISERICA ORTODOXA SI BISERICILE VECHI ORIENTALE
EDITURA ANDREIANA, EDITURA ASTRA MUSEUM – Sibiu, 2014
Editat de Christine Chaillot si Alexander Belopopsky
Traducere de Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel si Ana-Monica Cojocarescu
Apare cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Dr. LAURENTIU STREZA, Arhiepiscopului Sibiului si Mitropolitul Ardealului
Mitropolitul Damaschin al Elvetiei, Co-presedinte al Comisiei Mixte de Daialog Teologic – Introducere
Dialogul oficial teologic intre Biserica Ortodoxa si Bisericile Vechi Orientale este unul dintre cele multe Dialoguri bilaterale teologice ale Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine. In acelasi timp, acesta este unul dintre cele mai importante dialoguri de acest gen, deoarece confirma incercarea sincera dintre cele doua parti pentru restaurarea unitatii Bisericii, care este scopul tuturor dialgorilor teologice. In mod special, aceasta semnifica venirea la unitate a celor mai multi dintre crestinii din Rasarit.
Biserica Ortodoxa este deosebit de sensibila la problema unitatii, nu numai pentru ca acesta este continutul principal al rugaciunii arhieresti a Intemeietorului ei, dar si pentru ca reprezintra un aspect esential al misiunii ei in lume. Biserica Ortodoxa se roaga mereu pentru unitatea tuturor in Trupul unic al lui Hristos, care se realizeaza in istoria mantuirii. Ea este intotdeauna gata sa urmeze drumul dificil al dialogului teologic, pornind de la credinta ei de nezdruncinat in unitatea Trupului Bisericii, si este constienta de obligatia sa de a da marturie despre credinta apostolica in fata intregului neam omenesc, iar aceasta nu este restrictionata la o anumita epoca in particular. Ea stie foarte bine ca masura acestei marturii este lucrarea catolica, universala, mantuitoare a lui Hristos.
Dialogul teologic dintre Biserica Ortodoxa si Bisericile Vechi Orientale ne arata ca noi impartasim aceeasi credinta apostolica si ca dorita comuniune bisericeasca deplina dintre cele doua familii de Biserici trebuie restabilita cat mai curand posibil, iar anatemele din ambele parti ridicate. In calitate de co-presedinte al Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre Biserica Ortodoxa si Bisericile Vechi Orientale, ma bucura daruirea tuturor celor care cauta sa faca acest dialog accesibil tuturor ortodocsilor, celorlalti crestini si tuturor celor interesati de acest dialog. Sincer, sper ca textele prezentate aici sa-I ajute pe toti sa se cunoasca mai bine si sa se inteleaga reciproc. Intr-adevar, imi doresc ca cititorii, fiecare in felul lui, sa fie in masura sa contribuie la realizarea unitatii Bisericii noastreOrtodoxe si a Bisericilor Vechi Orientale, astfel incat sa putem trai si marturisi impreun aceeasi credinta.