Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Biserica Ortodoxa. Traire si credinta, Grigorios Larentzakis

0 opinii / Scrie o opinie
  • 11,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Biserica Ortodoxa. Traire si credinta, Grigorios Larentzakis - Editura Andreiana

Taina Bisericii

Potrivit conceptiei ortodoxe, trebuie luat in considerare faptul ca o definitie exacta si exhaustiva care sa exprime chiar fiinta Bisericii, nu este posibila. Parintii bisericesti n-au facut o asemenea incercare si majoritatea teologilor ortodocsi le urmeaza exemplul, abtinandu-se de la oferirea unei definitii, intrucat Biserica nu este, in nici un caz, o organizatie care poate fi definita doar la nivel social, ca o „asociatie” cu statute practice. Nu poate fi identificata nici cu administratia sau oficialitatile bisericesti. Biserica are nevoie de organizarea sa, si nu poate exista fara cei ce indeplinesc slujiri precise, dar este mai mult decat atat. Este o taina. Are dimensiunea sa orizontala, dar nu poate exista fara dimensiunea sa verticala; altfel nu ar fi Biserica adevarata a lui Hristos, adica, Biserica lui Dumnezeu Cel Unul in Treime (des Dreieinigen Gottes, Triune God).

Originea, sursa, temelia, arhetipul si exemplul (Urbild und Vorbild), precum si puterea ei provin chiar de la Dumnezeu Cel Unul in Treime. si, intr-adevar, exista un vechi concept cu privire la Biserica duhovniceasca (pneyvmatike Ekklesia) despre care, Biserica primara si Sfintii Parinti au dat adesea marturie. Dogmatistul ortodox Ioannis Karmiris sustine aceasta cu mai multe referinte scripturistice si patristice si afirma ca originea Bisericii se afla in eterna intelepciune si hotarare a lui Dumnezeu, asa cum in decizia eterna a lui Dumnezeu isi are originea crearea lumii si mantuirea ei prin Iisus Hristos. Georgios Galitis formuleaza astfel: „Din aceasta taina intelegem ca nu exista o definitie satisfacatoare pentru Biserica, cel putin nu in intelegerea ortodoxa a credintei. Nici Noul Testament nu defineste fiinta Bisericii, ci vorbeste despre ea in imagini si misterii”.

Sfantul Ioan Hrisostom accentueaza insistent faptul ca noi descriem Biserica folosind imagini, considerand cuvantul in sens metaforic: Hos en eikoni ten Ekklesian ypographontes, metaphorikos chromenoi ton logon. Este util sa fie mentionat faptul ca la Conciliul II Vatican au avut loc discutii intense in legatura cu textul provizoriu Despre Biserica si ca primul capitol propus, cu titlul Fiinta Bisericii in controversa a fost inlocuit cu un capitol despre Taina Bisericii.

Fireste ca Biserica are nevoie de structurile sale de organizare, de limitele sale canonice, atat la nivel de eparhie, cat la cel al unitatilor bisericesti mai mari, bisericile autonome si autocefale, respectandu-si reciproc jurisdictiile lor, fiind excluse ingerintele arbitrare in treburile altei biserici. Toate acestea nu contrazic faptul ca Biserica este un organism viu, ce nu trebuie inteles ca ceva static, ci dinamic, o koinonia vie si crescanda.

SPECIFICATII

Traducere Pr. Nicolae Chifar
An aparitie 2009
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 292
Limba Romana
Cod 978-606-92019-8-5