Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gheorghe I. BRATIANU | O enigma si un miracol istoric: poporul roman

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Gheorghe I. BRATIANU    |    O enigma si un miracol istoric: poporul roman

Fundatia Academia Civica, 2019

||||

Extras din Capitolul I – Parerea d-lui Lot asupra originilor poporului roman

In examinarea problemei, de atatea ori dezbatute, a originilor poporului roman, d. Lot s-a vazut obligat sa ia parte la marea controversa, care de mai bine de un secol opune pe partizanii continuitatii daco-romane celor ai imigrarii. Principalele argumente ale uneia si ale celeilalte teze sunt repede trecute in revista, dar de la inceput, acele in favoarea teoriei imigrarii par a cantari mai mult in judecata istoricului: slaba colonizare a Daciei dupa cucerirea lui Traian, marturie formala a lui Aurelian scrisa de Vopiscus si a rezumatului lui Eutropius, despre parasirea totala a Daciei in a doua jumatate a secolului al III-lea, desfiintarea desavarsita a romanizarii in Nordul Dunarii, dupa aceasta epoca si mai ales in Transilvania. „Niciodata, intre sfarsitul celui de-al IV-lea si al XIII-lea secol, nu este vorba de o populatie romana traind in vechea Dacie.

Aceasta tacere de zece veacuri este impresionanta.”

E adevarat ca o marturie formala nu e neaparat irecuzabila si ca tacerea scriitorilor bizantini, „singurii de care trebuie sa tinem seama”, poate fi datorita lipsei lor de interes pentru o plebe saraca si tacuta, ei rezervandu-si toata atentia cuceritorilor barbari, care ocupa succesiv acele tinuturi. Spirit cu totul obiectiv, autorul a inteles gandul politic ascuns al istoricilor unguri si austrieci, care, dupa Hunfalvy si Roessler, au sustinut ca Valahii nu sunt autohtoni in Transilvania si ca ei au imigrat in masa compacta dupa cucerirea maghiara, care a colonizat o tara pustie: „Trebuie sa lasam la o parte ceea ce poate fi tendentios in aceasta teorie. Chiar intemeiata din punct de vedere istoric, ea nu ar fi mai putin nejustificata din punct de vedere politic.

Nici un popor din Europa n-a fost asezat, de cand lumea, pe pamantul pe care il ocupa in prezent. Romanii nu trebuie sa cedeze Transilvania, mai mult decat Englezii Marea Britanie sau Ungurii valea Tisei, pentru a se reintoarce cei dintai in Germania, sau ceilalti in Siberia. Argumentele trebuie sa le cantarim, fara nici o consideratie de politica contemporana.”  

SPECIFICATII

An aparitie 2019