Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Corneliu COPOSU | Poeme

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,40 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Corneliu COPOSU    |    Poeme

Editura FundatieiAcademia Civica, 2019

Cuvant inainte de Ana BLANDIANA

Carte aparuta cu sprijinul Fundatiei Corneliu Coposu

||||

Cuvant inainte/ e x t r a s

M-am intrebat adesea daca rolul atat de important detinut de poezie in inchisorile comuniste din Romania trebuie pus in legatura cu legendara afirmatie a lui Vasile Alecsandri, datand din secolul 19, ca „romanul s-a nascut poet”. Fapt este ca straniul mecanism de rezistenta psihica, intelectuala si spirituala bazat pe compunerea, transmiterea, memorarea si recitarea de poeme care a functionat timp de doua decenii in inchisorile de la noi, a ramas un fenomen specific romanesc.

Un fenomen literar in mod ciudat colectiv, pentru ca inexistenta creionului si a hartiei facea ca nasterea orcarui poem sa presupuna implicarea mai multor oameni: cel ce il compunea, cel ce il transmitea in alfabetul Morse si cei ce il memorau pentru a nu disparea. Si chiar daca autorul poemului indeplinea si celelalte operatiuni, in jurul lui palpaia aura de solidaritate si emotie a celor ce il receptau trecandu-l din zid in zid si din inchisoare in inchisoare.

Tin minte cat de impresionata am fost cand am citit pentru prima data, intr-o carte de memorii de detentie, scena sosirii unor detinuti noi, mutati din alte penitenciare – in cadrul neobositei miscari browniene menite sa mareasca suferintele si sa previna organizarea rezistentei – cand cei ce se intalneau faceau schimb cu aviditate nu numai de informatii, ci si de poezii. De originalitatea si importanta acestui fenomen uimitor, spunand enorm despre cine si cum am fost ca popor, nu suntem, in mod evident, suficient de constienti azi si nici, cu siguranta, destul de mandri.

SPECIFICATII

An aparitie 2019