Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Craciunul poetilor - Antologie tematica din poezia romaneasca

0 opinii / Scrie o opinie
  • 33,60 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Craciunul poetilor - Antologie tematica din poezia romaneasca

Editura Basilica, Bucuresti – 2020

Selectie de texte, prezentare si prefata: Daniela SONTICA

 

Extras/ coperta IV – DANIEL, Patriarhul Romaniei

„Colindele sunt expresia cea mai vie a culturii teologice si duhovnicesti populare a romanului crestin ortodox. Ele sunt un memorial si o prelungire a Sfintei Liturghii si a slujbelor de Craciun auzite in Biserica. Ele sunt ecou si rodire a slujbei si sfinteniei Bisericii in sate si orase, in casele crestinilor, intrucat inimile credinciosilor au devenit biserica, pestera din Betleem transformata in salas primitor pentru cer, casa de oaspeti in care Pruncul este preamarit de magi intelepti”.

Extras/ Cuvant inainte – Colindele de Craciun-izvor de lumina si bucurie – DANIEL, Patriarhul Romaniei

Biserica a instituit un post de sase saptamani ca pregatire pentru sarbatoarea Nasterii Domnului sau a Craciunului, pentru a avea in sufletele noastre spatiu si timp pentru primirea Celui care este mai presus de spatiu si timp, Iisus Hristos, Care S-a facut Om din iubire pentru oameni. Slujbele liturgice si textele biblice care se citesc in aceasta perioada vorbesc despre pregatirea omenirii, prin stramosii, profetii si dreptii Vechiului Testament, ca sa primeasca pe Fiul lui Dumnezeu, „Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri, S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a facut Om”, dupa cum marturisim in Simbolul de credinta. [...]

Dar colindele se canta in cor nu numai impreuna cu oamenii din vremea noastra, ci si cu stramosii, cu generatiile trecute:

„Azi cu stramosii cant in cor colindul sfant si bun,/ Tot mos era si-n vremea lor batranul Mos Craciun”.

Cu alte cuvinte, colindele sunt deodata eveniment contemporan, nou, dar si traditie veche.

SPECIFICATII

An aparitie 2020