Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Avangarda si experiment de Daniel Clinci

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Avangarda si experiment. De la estetica negativa la cultura postmoderna

Autor: Daniel Clinci

Editura Tracus Arte, 2014

Pret 24 lei

 

Extras pag 90-91

Nihilismul negativ si cel reactiv sunt moduri de a gandi istoria culturala europeana, provenind, dupa cum am observat, din originile sale socratice si crestine. Diferitele discontinuitati, in sensul lui Foucault, ale acestei istorii sunt atenuari sau intensificari ale unui aspect sau al altuia, insa se pastreaza in acelasi cadru, cum este si cazul avangardelor. 

Prin prisma celor argumentate in capitolul anterior si a celor evidentiate pana in acest punct in aceasta sectiune, reiese faptul ca modernitatea (Aufklarung), cu accentele sale seculariste, tehno-stiintifice, rationaliste, cu crearea spatiului public, dar si cu predilectia sa pentru revolutie si revolutionare politica, sociala si tehnica-industriala, pentru colonizare si, in fond, un fel de misionarism secularizat, este doar o mare discontinuitate intre altele. Fiind o asemenea discontinuitate ampla, modernitatea expune cel mai bine trasaturile nihilismului, prezentandu-se, totusi, ca noua episteme, fie si din motivul ca substituie alte idealuri, alte valori superioare celor medieval-feudale. 

Cu toate acestea, valorile moderne sunt forme secularizate ale celor crestine, subiectul modern epistemic-moral, derivat din teoretizarile lui Descartes si Kant, este, in fond, un subiect socratic-crestin. Modernitatea insasi va fi, deci, susceptibila de a putea fi analizata in termenii nihilismului conceptualizat de Nietszche.