Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

„Am tinut de brazda noastra”. Impotrivirea la colectivizare in judetul Galati

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,40 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

„Am tinut de brazda noastra”. Impotrivirea la colectivizare in judetul Galati

CENTRUL INTERNATIONAL DE STUDII ASUPRA COMUNISMULUI, Fundatia Academia Civica, 2017

Colectia „Istorie orala” - 34

Seria „Recviem pentru taranul roman” – 5 - initiata de Romulus RUSAN

Editori si aparat critic – Virginia ION si Traian Calin UBA

||||

Nota introductiva (Romulus Rusan)/ e x t r a s

Cea mai ampla miscare taraneasca despre care se vorbeste in volum este cea de la Cudalbi, desfasurata la 11 ianuarie 1958. In timpul revoltei, sediile GAC-urilor „Drumul lui Lenin” si „Tudor Vladimirescu” si al Sfatului Popular au fost devastate, iar cererile de adeziune la colectiv  au fost rupte si incendiate. In urma acestor actiuni, 27 de persoane au primit condamnari cuprinse intre 6 ani inchisoare corectionala si 25 de ani munca silnica, fiind acuzate de delictul de „uneltire contra ordinii sociale” sau de „acte de teroare”.

Revolta de la Cudalbi este urmata de alte doua miscari, desfasurate in ianuarie 1958 la Costache Negri si Pechea.

Seria marturiilor taranilor reprimati se incheie cu alte cateva cazuri de actiune individuala de la sfarsitul anilor ’50, ale celor care refuzasera sa se inscrie in colectiv sau „instigasera”impotriva acestuia.

Nu mai putin valoroase pentru acest volum sunt informatiile date de cei care nu au tecut prin temnitele comuniste, ci au fost doar martori la desfasurarea procesului de colectivizare in comunele lor. Pe langa detaliile privind modul in care a decurs colectivizarea , ei ofera informatii si despre persoane retinute si condamnate din localitatile respective, intregind astfel tabloul impotivirii taranilor la preluarea fortata a pamanturilor.

SPECIFICATII

An aparitie 2017