Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Intre Orient si Occident de Neagu DJUVARA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 89,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Neagu DJUVARA
Intre Orient si Occident: Tarile romane la inceputul epocii moderne (1800-1848)
HUMANITAS, 2018
Traducere din franceza de Maria CARPOV
Pret 66,47 Lei

 

Extras/ Introducere la editia franceza
Nu voi trata, in cartea aceasta, despre cele trei provincii romanesti de sub administratie austriaca: Banat, Transilvania si Bucovina.
Chiar daca, in aceste provincii, masa taraneasca vorbeste aceeasi limba romana ca in Muntenia si Moldova (cu foarte slabe nuante de intonatie sau deosebiri de vocabular), chiar daca portul, locuinta, datinile, deprinderile alimentare sunt intrutotul asemanatoare - un admirabil fenomen care, si astazi, ii mai mira inca pe lingvisti si etnologi -, vicisitudinile Istoriei au tesut, de cele doua parti ale Carpatilor, destine diferite. Banatul si Transilvania revin coroanei Ungariei, inca din veacul al XI-lea, si impartasesc soarta acesteia. Transilvania este colonizata in parte cu unguri, in zonele de la granita, cu germani, in special in orase. Dupa dezastrul de la Mohacs (1526), Banatul devine pasalac turcesc, aidoma Ungariei insesi; Transilvania, condusa de principi unguri, ajunge vasala a Portii, ca si Moldova si Muntenia, desi se bucura de mai multa libertate. Dupa pacea de la Karlowitz, din 1699, administratia austriaca se instaleaza in Transilvania si Banat, apoi, din 1773, in Bucovina.
Astfel, printr-o simultaneitate care nu este o simpla intamplare, din momentul in care romanii din vest si din nord intra sub inraurirea austriaca, deci occidentala, imperiul asiatic al otomanilor isi accentueaza in mod dramatic stapanirea asupra Munteniei si Moldovei.
Pe la 1800, romanii de dincoace si de dincolo de Carpati, desi ii leaga atatea, traiesc in doua lumi diferite.