Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Din exilul pacatului la Masa Imparatiei, vol. 1. Calatorie cu Hristos spre Postul Mare

0 opinii / Scrie o opinie
  • 11,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Din exilul pacatului la Masa Imparatiei, vol. 1. Calatorie cu Hristos spre Postul Mare, Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului - Editura Andreiana, Sibiu 2016

Predicile nu inmanuncheaza doar o puzderie de observatii exegetice, accente duhovnicesti si indemnuri morale indatinate. Dupa cum ne avertizeaza Cuvantul inainte, ele transpun intr-un limbaj simplu, accesibil nemijlocit tuturor crestinilor, o viziune teologico-liturgica de sinteza, proprie deja si caracteristica scolii de teologie liturgica ortodoxa transilvana, pe care IPS Sa o construieste si promoveaza de ani buni. O teologie care pune in dialog si fructificare incrucisata perspectiva innoitoare asupra liturgicii deschisa de preotul profesor Alexander Schmemann in cartea sa despre Postul Mare (1976) cu orizonturile duhovnicesti neopatristice si de mare anvergura si profunzime ale preotului profesor Dumitru Staniloae din meditatiile sale despre Drumul cu Hristos Mantuitorul prin Tainele si Sarbatorile Bisericii Ortodoxe (Ortodoxia, nr. 2/1976, p. 402-416).

Suntem invitati astfel la un itinerar initiatic – o calatorie impreuna cu Hristos spre Hristos cel rastignit si inviat – in doua parti: o calatorie in Hristos spre Postul Mare, ritmata de duminicile celor sase saptamani pregatitoare (cele patru ale Triodului si cele doua premergatoare) si o calatorie cu Hristos prin Postul Mare, scandata de duminicile celor sase saptamani ale Postului Mare propriu-zis. Volumul de fata grupeaza optsprezece cuvinte de invatatura rostite pe parcursul anilor cu diverse prilejuri la liturghiile marcand popasurile duhovnicesti din duminicile saptamanilor de antrenament in vederea intrarii pregatiti in cursa duhovniceasca a Postului Mare: duminica lui Zaheu Vamesul, a Femeii Cananeence, a Vamesului si Fariseului, a Fiului Risipitor si a infricosatoarei Judecati.

in tematica lor predicile schiţeaza un mic tratat de spiritualitate, analizand conditiile subiective pe care credinciosii sunt chemati sa le realizeze pentru a se putea angaja pe calea ascetica a celor patruzeci de zile de post incheiata la poalele Golgotei Patimirii si invierii Domnului. Aceste sase conditii sunt: dorinta de a-L vedea pe Hristos si de a-L ospata la masa iertarii (ca Zaheu), credinta neabatuta si smerita (a Cananeencei), rugaciunea de umilinta (a Vamesului), cainta si intoarcerea la Tatal (a Fiului Risipitor), iubirea cu fapta a aproapelui (criteriul Judecatii de Apoi) si iertarea tuturor (tema evangheliei Duminicii Izgonirii), toate posibile pe fondul recunoasterii sincere a pacatoseniei proprii care stie ca are nevoie de indreptarea si vindecarea lui Hristos.

Fiecare duminica a Postului Mare propriu-zis propune, apoi, credinciosului nu doar o tema de meditatie, ci si un prilej de imbracare in virtutile lui Hristos: de intarire in dreapta credinta in Duminica Ortodoxiei si a Sfantului Grigorie Palama, de luare a crucii si urmare a lui Hristos in Duminica Crucii, urmate de modele ascetice de pocainta si inviere spirituala: Sfantul Ioan Scararul si Sfanta Maria Egipteanca. Pregatirea credinciosului cunoaste un crescendo pe masura ce se apropie de Saptamana Mare, in care participa si el la invierea lui Lazar si intrarea lui Hristos in Ierusalim, la evenimentele cruciale din Joia si Vinerea Mare, la Cina cea de Taina, la Patimirea mantuitoare si moartea pe Cruce, la plangerea Sa si la pogorarea Sa ca un biruitor la iad, inceputul invierii Sale.

Duminicile Triodului sunt, pentru crestinii ortodocsi, o scoala indispensabila si o calatorie inevitabila. O scoala a regasirii si rezidirii de sine in jurul Cuvantului viu al Evangheliei lui Hristos, la a carei absolvire suntem in stare sa-L intampinam cu florile virtutilor si cu ramurile nevointei postului, pentru a putea iesi astfel in intampinarea Celui ce vine in numele Domnului si a fi alaturi de El, langa Golgota patimirilor mantuitoare, si apoi in intampinarea Celui ce iese din mormant ca dintr-o odaie de nunta, frumos ca Mirele Bisericii şi al inimilor noastre, ale tuturor.

Acum in prag de noua primavara duhovniceasca – cand ne despart doar cateva zile de clipa cand vom canta „rasarit-a floarea postului si floarea pocaintei –, bland si delicat, smerit in fata tainelor de care da marturie cu iscusinta pastoreasca, IPS nostru parinte Laurentiu ne pune inainte tuturor nu o simpla invitatie parinteasca, ci un binevenit ghid de calatorie, o carte de insotire, care sa ne fie calauza spre cea mai formidabila calatorie dintotdeauna: calatoria cu Hristos, in Hristos si spre Hristos cel inviat.

Sa-i multumim inca o data parintescului nostru pastor pentru darul acestui minunat ghid de drum, pasind in aceasta calatorie spre bucuria lui si a cerului.

Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ica jr

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 224
Limba Romana
Cod 978-606-8602-05-9