DESCRIERE
Marius David CRUCERU - Inconjurand Muntele Fericirilor
O abordare periegetica a Predicii de pe Munte
Editura Ratio et Revelatio – Oradea, 2013
Extras/ Studiu introductiv la a doua editie – „Ferice de cei care inteleg ironia”/ 1. Isus Ironicul?
Fie din pietate prost inteleasa, fie din pricina contaminarii termenilor, ba chiar din ignoranta si pripire, pronuntarea in aceeasi fraza a numelui „Isus” alaturi de „ironie” este un act interpretat de majoritatea evanghelicilor din Romania ca fiind la granita blasfemiei. Isus nu poate fi ironic, adica „rautacios”, „batjocoritor”, „sarcastic”. El este neaparat bland, bun, plin de dragoste si n-ar ridiculiza pe nimeni niciodata. Depictarea lui Isus precum un personaj lipsit de ascutisul sabiei din gura Sa este parte a unei folcloristici teologice transdenominationale in acest moment, dar nu are legatura cu spiritul Evangheliilor. Isus victima sigura, permanent senin, intr-o definitie a blandetii care duce mai degraba spre emasculare, este imaginea cea mai populara in bisericile protestante, dar, din pacate, tot mai mult prezenta si in bisericile traditionale, care renunta la Isusul incruntat, Pantocratorul, in favoarea unei imagini conventionalizate.
Din aceasta pricina, pe de o parte, dar si din cauza faptului ca ironia este plasata in mod ignorant adesea intre „bascalie” si „sarcasm”, pe de alta parte, ironia nu mai poate fi perceputa ca parte a unui act didactic. Din cauza indepartarii de intelegerea initiala asupra termenului si conceptului, Isus Ironicul pare a fi cu totul strain de spiritul generos, impaciuitor al Evangheliilor.
Aceste doua probleme de interpretare, imaginea deformata a lui Isus si intelegerea vulgara asupra ironiei, genereaza tensiune asupra interpretarii tuturor pasajelor evanghelice in care discursul Mantuitorului se aspreste, dar nu numai.