Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Analele Sighet 6. Anul 1948 – Institutionalizarea comunismului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 31,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Analele Sighet 6

Anul 1948 – Institutionalizarea comunismului

Fundatia Academia Civica, 1998

||||

pp. 679-680, P.S. Ioan Ploscaru (Lugoj) – Desfiintarea Bisericii Greco-Catolice/ e x t r a s

In acest an se implinesc 50 de ani de la desfintarea Bisericii Greco-Catolice. Un act de nedreptate istorica.

In anul 1945 razboiul s-a terminat, dar pentru biserica noastra abia a inceput. Poporul roman a trebuit sa faca astfel cunostinta cu metodele de lucru ale unui stat totalitar si ateu, URSS, care si-a impus vointa in toate domeniile. Problema care zgaria orgoliul pravoslavnicei ortodoxii, reminiscenta a urii bizantine, era papalitatea. Astfel incepe teroarea.

In septembrie 1948 apare brosura „Spionaj si tradare in umbra crucii” de Al. Cerna-Radulescu, Tip. Cartilor bisericesti, Bucuresti, 1948. Pe coperta tiara papala, mai jos Papa, iar de sub haina lui soldatii americani tragand cu armele.

Cu ocazia unei vizite la Nuntiatura, Mgr. Del Mestri mi-a dat aceasta carte spunand ca nu continutul este important, ci titlul si prefata, care a fost scrisa de Patriarhul Justinian Marina si de Ministrul Cultelor, Stanciu Stoian. Spuneau ca Biserica Greco-Catolica se face vinovata de spionaj si tradare de patrie.

A avut dreptate. Imediat, in presa romana a inceput campania impotriva Papei si a Bisericii Catolice din Romania.

La 15 mai 1948 se tine la Blaj aniversarea a 100 de ani de la Adunarea de pe Campia Libertatii. Mitropolitul Sibiului, Nicolae Balan a spus: „Astazi, cand Republica Populara Romana garanteaza drepturi politice, economice si religioase, o spun tuturor: intoarceti-va acasa, va asteptam cu bratele deschise...”

Dar cand a voit sa ia cuvantul si Episcopul Ioan Suciu de la Blaj, nu i s-a dat voie sa vorbeasca. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 1998