Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Povestiri din Kolima, vol. 2

0 opinii / Scrie o opinie
  • 52,93 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Povestiri din Kolima, vol. 2, de Varlam Salamov - editura Polirom Traducere din limba rusa si note de Magda Achim si Alexandra Fenoghen

O capodopera a secolului XX, o carte-document, o lectura esențiala pentru cei interesați de experiența dura a Gulagului Volumul cuprinde ciclurile de povestiri Schite din lumea crimei , Renasterea zadei si Manusa sau PK-2 .

„Cind sint intrebat ce scriu, raspund: nu scriu amintiri. Nu exista nici un fel de amintiri in Povestiri din Kolima . Nu scriu nici povestiri, mai precis, ma straduiesc sa nu scriu povestiri, ci o proza care sa nu poata fi considerata literatura. Nu o proza a documentului, ci o proza incarcata de suferinta ca un document.” (Varlam Salamov)

„Autorul i-a intrebat de o mie, de un milion de ori pe fostii detinuti daca in viata lor a existat macar o zi in care sa nu-si aminteasca de lagar. Raspunsul a fost unul singur: nu, n-a existat o asemenea zi.” (Varlam Salamov)

„Puterea acestor povestiri vine, inainte de orice, din refuzul de a clipi in fata mortii. Subiectul povestirilor lui Salamov este irevocabilul : milioane de oameni au pierit, alte milioane au fost secatuite de sanatate si tinerete, iar in fata acestei realitati nu exista justificare, nici iertare. Nedreptatea nu poate fi nicicum reparata.” ( The New York Review of Books )

„Povestirile lui Salamov reprezinta o lectura esentiala pentru acei cititori interesati de experienta Gulagului; ele vin din familia prozei lui Soljenitin, cu stilul si filosofia ei izbitoare.” ( The Telegraph )

„In Suflete moarte a lui Gogol, un individ ingenios cistiga bani din vinzarea sufletelor celor morti. Personajele lui Salamov sint insa vii… trupurile lor traiesc si devin produse secundare ale minei.” ( The New York Times )

Publicarea acestei carti a fost realizata sub auspiciile Fundatiei Mikhail Prokhorov TRANSCRIPT, un program de sprijin pentru traduceri din literatura rusa.

Sursa: www.polirom.ro

SPECIFICATII

Traducere Magda Achim si Alexandra Fenoghen
An aparitie 2015
Nr. pagini 528
Limba Romana
Cod 978-973-46-5426-0