Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Evgheni VODOLAZKIN | Laur - roman neistoric

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Evgheni VODOLAZKIN    |    Laur    roman neistoric

HUMANITAS fiction, 2014, 2017

Colectia Raftul Denisei

Traducere din rusa si note de Adriana LICIU

||||

Extras de la p. 217

La Viena, Ambrogio merse la catedrala Sfantul Stefan ca sa se impartaseasca. Arseni hotari sa il insoteasca. Se duse cu Ambrogio, convins fiind pe deplin ca, oricum, la Viena nu exista biserica pravoslavnica. Voia sa vada imensa catedrala pe dinauntru. Dar in afara de asta – si acesta era, probabil, principalul motiv – nu mai fusese niciodata la o mesa catolica.

 Impresia e dubla, ii spuse Arseni Ustinei din catedrala Sfantul Stefan. Pe de o parte senzatia de ceva inrudit pentru ca avem radacini comune. Pe de alta – eu nu ma simt aici acasa, fiindca drumurile noastre s-au separat. Dumnezeul nostrru e mai aproape si mai cald, al lor e mai inalt si mai maret. Poate ca e o impresie superficiala, produsa, dragostea mea, de necunoasterea latinei. Dar nici pana la sfarsitul slujbei nu mi-am dat seama daca austriecii insisi o stiu.

La Viena se alatura caravanei calugarul franciscan Hugo din Dresda. Fratele Hugo fusese cu treburi de-ale manastirii sale in Boemia, iar acum se ducea la Roma. Mergea pe un magar, si chiar a explicat, indoind cate un deget de ce facea acest lucru. In primul rand, Hristos a mers pe un magar (monahul isi facu semnul crucii). In al doilea rand, magarul e mai mic decat calul si, in consecinta, are nevoie de mai putina ingrijire. In al treilea rand, magarul este un dobitoc incapatanat, si asta este exact ceea ce-i trebuie unui adevarat monah pentru smerenie.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din rusa si note de Adriana LICIU
An aparitie 2014, 2017