Masura vremii indemn la normalitate de Mircea PLATON, Gheorghe FEDOROVICI
- Cod produs:SC_00283
- Editura: Predania
-
22,00 lei
DESCRIERE
Mircea PLATON, Gheorghe FEDOROVICI
Masura vremii: indemn la normalitate
Editura Predania
Colectia Martor
Pret 22,00
Extras/ p. 175
Silviu Man/ Ce ati avut dvs. in copilarie si n-am avut noi?
Mircea Platon/ Ce am avut eu in copilarie si n-ati avut voi? Timp. Un anumit fel de timp. Copilaria mea a avut calitatile defectelor ei. Faptul ca, de exemplu, programul la televizor dura doar doua ore, si alea oribile, imi lasa tot ragazul din lume, cel putin in vacante, sa citesc sau sa ma joc in fata blocului. Din cate am inteles, nici macar asta nu se mai poate face acum: ispita ecranului de televizor sau de calculator impreuna cu frica de predatorii sexuali determina parintii sa-si tina copiii in casa. Ce am avut? Pe langa lucruri ce tin de specificul mizer al unei copilarii comuniste in anii ’70-’80, lucruri pe care nu le reamintesc aici pentru ca ar putea parea inventate, am avut carti cu basme Romanesti adevarate. I-am citit baiatului meu de patru ani carti cu povesti traduse sau „adaptate” acum si mi s-au parut de o stupizenie emasculanta astfel incat mi-am adus toata colectia de carti cu povesti de acasa, unde Fat-Frumos inca il mai injunghie pe zmeu si Lupul inca o mai infuleca incorect-politic pe Bunica.
Am avut magia teatrului radiofonic si a discurilor cu povesti si piese de teatru – ii voi iubi intotdeauna pe Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Octavian Cotescu, Gina Patrichi, Stefan Sileanu, pe mai vechii Giugaru, Birlic, Forry Eterle, Nicolae Gardescu etc. Am avut orasul Iasi si povestile lui vechi – de la bojdeuca lui Creanga la teiul lui Eminescu – traite de parca atunci s-ar fi intamplat. Am avut un tata poet si interesat de literatura de la care am deprins gustul revistelor literare si al epigramelor, al ironiei. [...]
Ce am avut in copilarie? Integritatea marginii, libertatea maidanelor dintre blocuri in constructie, apa cismelelor (disparute acum) si frumusetea modesta a luncii Bahluiului, a florilor de romanita.