Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Marian VOICU - Tezaurul Romaniei de la Moscova

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Marian VOICU - Tezaurul Romaniei de la Moscova

Inventarul unei istorii de o suta de ani

HUMANITAS, 2016

 

Extras din Cuvant inainte

La Kremlin, sus, in turn, se zice ca se afla Ivan Ivanovici. El tine de sute de ani un registru in care scrie tot ce se intampla: ce-au facut ungurii, ce-au facut polonezii, ce-au facut finlandezii, ce-au facut romanii...

Si cand ne veti da tezaurul? L-am intrebat, in gluma, pe interlocutorul meu rus. Cand veti fi pregatiti, mi-a raspuns el, tot in gluma. Nu era in pozitia de a lua o astfel de decizie, fireste, dar ne plasaseram, inevitabil, pe pozitiile proverbiale ale cofruntarilor amicale dintre romani si rusi. Conversatia noastra punctase toate melancoliile, adversitatile, momentele de inaltare si de cadere comune celor doua popoare. Ajunseseram in acest punct mort, al unui litigiu vechi de o suta de ani, fara putinta de a gasi un compromis: [...] – e doar o gluma, conchide el, batandu-ma pe umar si desfacand larg bratele, cat toata Rusia.

Incercati sa ii povestiti unui rus rezonabil, fara sa va infierbantati, istoria Tezaurului romanesc. Veti trece, exasperati, de la problema simpla a unei datorii neplatite, creanta transmisa din generatie in generatie, pana la Basarabia, razboiul de pe Frontul de Est, instalarea comunismului in Romania sau scutul de la Deveselu.

Pentru noi, chestiunea Tezaurului este simpla: le-am dat rusilor toata avutia noastra, spre pastrare, cu acte in regula. De o suta de ani le-o cerem inapoi.

SPECIFICATII

An aparitie 2016