Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dan ALEXA | Dacopatia si alte rataciri romanesti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 54,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Dan Alexe 
Dacopatia si alte rataciri romanesti
HUMANITAS, 2015, 2021
Editie revazuta si adaugita
 


Extras/ Protocronism clinic la Muntele Athos/ pp. 141-142
Acum, odata fixat decorul, sa revenim la tema principala: de cate ori merg la Muntele Athos, descopar ca ideologia nationalista a calugarilor romani de acolo depaseste in aberatie protocronismul din vremea lui Ceausescu. La principalul schit romanesc, Prodromu, monahii mai luminati le explica pelerinilor ca – pe langa faptul ca francmasonii si evreii controleaza nu doar planeta in general, ci pana si Sfantul Munte, ceea ce ar explica situatia inferioara a monahilor romani de acolo, supusi si astazi grecilor si neavand dreptul la o manastire en titre – romanii sunt o rasa unica pe care doar pizma celorlalti a mentinut-o pana acum intr-o mediocritate fortata. Pe scurt, calugarii romani de le Muntele Athos se inchina protocronic. 
Cum se stie, in perioada de glorie a comunismului nationalist din Romania, protocronismul, acel curent pseudo-academic incurajat atunci in mod oficial (din greaca protos-, primul + chronos, „timp”, altfel zis „primul timp, primordialul”), le spunea romanilor ca stramosii lor au fost o rasa aparte si ca pe teritoriul Romaniei de azi s-au produs cele mai mari salturi calitative din istoria omenirii, ca aici a fost descoperit focul, a fost inventata roata si domesticit calul. 
La Muntele Athos am aflat insa ca protocronismul actual nu mai rabda nici macar ca, in detalii, romanii sa fi invatat ceva de la altcineva. La Athos, dintr-o discutie cu blanzi calugari si pelerini, am auzit pentru prima oara ca nu limba romana vine din latina, ci ca, dimpotriva si exact invers, latina ar fi o varianta corcita de romana. 

 

 

Extras de la pag. 312

Ibric (cel al mahmurului Omar Khayyam). Cand ne facem cafea la ibric, avem vag constiinta faptului ca ibric e unul din acei termeni balcanici adusi in cotidianul nostru de fanarioti. Ibricul a intrat atat de mult in toate limbile balcanice, incat in greaca acel i- initial a fost luat drept articolul hotarat feminin [...]

Pijama. Da, cuvantul <<pijama>> (care este un singularia tantum, adica trebuie folosit in romana doar la singular, <<pijama>>, iar nu <<pijamale>>, cum had aud acum in dialect afectat bucurestean), <<pijama>>, asadar, iti vine din franceza, dar franceziil-au luat din engleza, care l-au adus la randul lor din India.

 


 

SPECIFICATII

An aparitie 2015