In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

Marta PETREU | Cioran sau un trecut deocheat

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Marta PETREU    |    Cioran sau un trecut deocheat

POLIROM, 2011

Seria de autor – Marta PETREU

Editia a II-a revazuta si adaugita

||||

p. 193/ e x t r a s

Intaia trasatura a evreilor (consemnata de Cioran cu admiratie si invidie, fiindca lipseste romanilor) este mesianismul si capacitatea lor profetica (p. 21), care ii face sa proiecteze mereu si mereu un tel istoric viitor. Apoi, relatia lor particulara cu Dumnezeu, cu pamantul si cu viata:

N-a existat pana acum popor mai avid de pamant si de viata ca el. Si cu toate acestea, taria lui monstruoasa consista in a fi trait religios atasarea de pamant. Atata l-a preocupat soarta lui, incat a facut din ea o religie. Mesianismul iudaic se acopera perfect cu religia iudaica. Nici un popor n-a tras mai multe foloase dupa Dumnezeu ca el. Poate de aceea soarta lui este atat de infernala, ca nu poate fi explicata decat printr-o razbunare a cerului... (p. 22),

pluseaza Cioran, referindu-se, fara indoiala, la credinta evreiasca de popor ales. Din punct de vedere antropologic, enunta Cioran, evreii sunt alteritatea absoluta, apoi detaliaza: lumea se imparte in „ne-evrei” si „evrei” (p. 129), evreul „nu este semenul” (p. 130), ci o alta specie:

Evreul nu este semenul, deaproapele nostru, si oricata intimitate ne-am lasa cu el, o prapastie ne separa, vrem sau nu vrem. Este ca si cum ei ar descinde dintr-o alta specie de maimute decat noi si ar fi fost condamnati initial la o tragedie sterila, la sperante vesnic inselate. Omeneste nu ne putem apropia de ei, fiindca evreul este intai evreu si apoi om (pp. 129-130).

SPECIFICATII

Autori Marta Petreu
Editura Polirom
An aparitie 2011