Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

JEAN-Robert PITTE | Vin si divin

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

JEAN-Robert PITTE    |    Vin si divin

Baroque Books & Arts, 2018

Seria In vino veritas

Traducere din limba franceza de Ines HRISTEA

Prefata de Valeriu STOICA

Revizie si adaptare de specialitate Catalin PADURARU

||||

Extras din prezentarea autorului (Colta)

Jean-Robert Pitte este presedinte al Academiei Vinului din Franta si presedinte al Societatii de Geografie, membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice.

Din 2003 pana in 2008 a fost presedintele Universitatii Paris-Sorbona.

De la Istoria peisajului francez pana la Bordeaux-Bourgogne – pasiunile rivale, el realizeaza de treizeci de ani o ampla cercetare asupra geografiei gastronomiei si vinului.

Extras din Cuvant inainte

E simplu de inteles de ce o bautura vie, care, in plus, le ofera consumatorilor efecte atat de potente, ajunge sa stea la baza nasterii religiilor, adica a credintelor si ritualurilor care ii leaga pe oameni de zei. Mai mult, religiile greaca si romana unesc vinul cu un zeu major din panteonul fiecareia: Dionysos si Bachus.

Veritabila revolutie care e reprezentata de nasterea monoteismului iudaic se desfasoara in rauri de vin  si e punctata de cateva episoade importante de betie sacra. Apoi crestinismul mai face un pas, impunand euharistia, adica unirea lui Dumnezeu si a oamenilor prin comuniunea cu trupul si sangele lui Hristos, inchipuite sub forma de paine si vin: Hoc est enim sanguis meus. Inzestrata cu asemenea virtuti, bautura divina insoteste asadar raspandirea noii religii. Exista insa doua elemente care o limiteaza: islamul, care, dupa cateva ezitari, hotaraste sa surghiuneasca licoarea ca fluviu in lumea de dincolo, si orezul.

967(3)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba franceza de Ines HRISTEA
An aparitie 2018