Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Alberto MANGUEL | Toti oamenii sunt mincinosi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 40,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alberto MANGUEL    |    Toti oamenii sunt mincinosi

Baroque Books & Arts, 2012

Colectia Cadril

Traducere de Bogdan-Alexandru STANESCU

||||

Extras

Sa incepem cu scena. Iti mai amintesti, sau iti poti macar imagina, cum era Madridul atunci, pe la mijlocul anilor saptezeci, cand putoarea, bezna, cand dejectiile tuturor anilor petrecuti sub dictatura abia incepeau sa se risipeasca? Spun „abia” pentru ca inca persista senzatia aceea de ratacire printr-un ballo in maschera lugubru, mai ales pentru cei tineri, cum eram si eu atunci, cand ecourile adevaratelor petreceri porteno inca imi rasunau in urechi. Niciun chip nu emana sinceritate – cu totii ascundeau ceva; fiecare mintea, la drept vorbind. Orasul in sine purta o masca – era un oras ce fugea de propria sa identitate, pretinzand ca nu simte acea neliniste ubicua, acea tristete apasatoare ce se itea din umbra.

Asta pentru ca mai era ceva ce puteai simti. Stiai ca e acolo in diminetile de iarna, de exemplu, cand o ceata murdara serpuia pe strazile din centrul orasului, inconjurand Plaza de Oriente, si prin intrandurile sordide ale stradutelor care se incolaceau ca ramele in jurul caselor sinistre din caramida. Sau, cateodata, vara, cand gunoiul care se adunase  prin colturi pe durata weekendului umplea vazduhul noptii cu mirosurile putrefacte de vin inacrit si anghinare. Adesea, in perioada petrecuta la Madrid, cand ascultam la nesfarsit un disc cu Bohemian Rapsody pe care mi-l trimisese un prieten de la New York, simteam efectiv ca ma sufoc.

In camera mea de pe Calle de Prado, cateodata ridicam privirea din scrisul meu, pentru a vedea oameni imbracati in haine de doliu marsaluind epuizati, ca si cum ar fi fost trasi la vale de un rau mocirlos. Abia cand am vazut un cuplu – el imbracat in albastru, ea in rosu – alergand pe strada si razand, am simtit ca schimbarea pluteste-n aer.

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Bogdan-Alexandru STANESCU
An aparitie 2012