Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Jean d’ORMESSON - Frumoasa a fost aceasta viata. Totusi.

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jean d’ORMESSON - Frumoasa a fost aceasta viata. Totusi.

Editura Baroque Books & Arts, 2017

Traducere din limba franceza de Eduard Florin TUDOR

 

Extras/ p. 139

Caimanul, in scoala de pe strada d’Ulm, era un personaj intermediar, intre un coleg si un profesor. Traditia cerea ca el sa fie un normalian, putin mai in varsta decat cei nou veniti, insarcinat sa-i indrume in labirintul studiilor. Caimanul nostru era un filosof la apogeul celebritatii: Louis Althusser.

Specialist in tanarul Marx, Althusser era comunist si incantator. Am aflat mai tarziu, cu mirare, ca era foarte prieten, pana la intimitate, cu Jean Guitton, al meu confrate catolic si de dreapta de la Academia Franceza. Literatura si filosofia domina divergente politice. La fel ca Hyppolite si Alba, Althusser a fost fata de mine de o bunavointa si de o indulgenta aproape fara limite.

„Unul dintre noi doi, imi spunea el cu un suras larg, va sfarsi sigur prin a-l arunca pe celalalt in inchisoare sau prin a-l condamna la impuscare. Pana atunci, te voi ajuta cat de mult voi putea.”

l-am supus la mari cazne. Mai ales pentru a-i face placere tatalui meu, m-am inscris la pregatirea pentru examenul de istorie. Dar o criza sentimentala mi-a dat peste cap proiectele: m-am indragostit.

EU: Indragosjtit!... Povestiti-ne.

EU: Ma indragostisem de filosofie. Asemenea celor mai multi dintre normalieni, nu ma duceam decat rareori la Sorbona. Dar modului in care preda Hyppolite, care ma bulversase, i s-au adaugat si alte influente. Cea a lui Beaufret, care-l introdusese pe Heiddeger in Franta, cea a lui Alquie, care oscila intre Descartes si suprarealism si-si deschidea cursurile in clasele de khagne de la Louis-le-Grand cu aceste cuvinte preferate, balbaindu-se si cu un accent din sud-vest: [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2017