Mark FORSYTH | Scurta istorie a betiei. Cum, de ce, unde si cand s-au imbatat oamenii, din Epoca de Piatra pana in prezent
- Cod produs:LB-2019-0574
- Autor: Mark FORSYTH
- Editura: Polirom
-
39,95 lei
DESCRIERE
Mark FORSYTH
Scurta istorie a betiei Cum, de ce, unde si cand s-au imbatat oamenii, din Epoca de Piatra pana in prezent
POLIROM, 2018, 2023
Traducere de Cristian FULAS
||||
Extras din Introducere
Ma tem ca nu prea stiu ce e betia. Poate parea o confesiune stranie din partea cuiva care se pregateste sa scrie o istorie a betiei, dar, ca sa fiu cinstit, daca autorii ar lasa un lucru atat de neisemnat ca ignoranta sa-i impiedice sa mai scrie, librariile ar fi goale. Oricum, am o idee despre ce e vorba. Am intreprins cercetari empirice extinse asupra betiei inca de la frageda varsta de paisprezece ani. In multe feluri, imi place sa ma consider un soi de nou Sfant Augustin, care intreba: „Ce este deci timpul? Daca nu-mi pune nimeni aceasta intrebare, atunci stiu ce este timpul. Dar, daca as vrea sa-l lamuresc pe cel care intreaba, nu mai stiu”. Inlocuiti cuvantul timp cu betie si obtineti sfanta mea pozitie. [...]
Betia e aproape universala. Cam orice cultura din lume are bautura. Singurele care nu s-au dovedit prea interesate - America de Nord si Australia – au fost colonizate cu bautori. Si, de fiecare data si in fiecare loc, betia e un lucru diferit. E o sarbatorire, un ritual, o scuza pentru a lovi oameni, un mod de a lua decizii sau de a incheia contracte si o mie de alte practici stranii. Cand vechii persi aveau de luat o decizie politica importanta, dezbateau problema de doua ori: o data beti, o data treji. Daca ajungeau la aceeasi concluzie de fiecare data, actionau.
Iata subiectul acestei carti. Nu e despre alcool in sine, e despre betie: despre capcanele si zeii ei. De la Ninkasi, zeita sumeriana a berii, la cei 400 de iepuri betivi din Mexic.
SPECIFICATII
Traducere | Traducere de Cristian FULAS |
An aparitie | 2018 |