Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cristian PREDA - De ce atipesc parlamentarii?

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cristian PREDA - De ce atipesc parlamentarii?

Si alte intrebari pestrite despre politica romaneasca

HUMANITAS, 2020

 

Extras/ Argument

In mai anul acesta, s-au implinit trei decenii de la primele alegeri tinute dupa caderea comunismului. Urmeaza curand al noualea scrutin legislativ.

Multi nu stiu – sau au uitat – ce s-a petrecut in anii nouazeci, iar uneori nici macar in vremuri mai recente. N-ar strica, mi-am zis, o expunere succinta a politicii din aceasta perioada densa in schimbari. Am pornit, pentru a o alcatui, de la cateva intrebari frecvent auzite in spatiul public. Ca sa le dau raspunsuri, am folosit informatii generale despre institutii si proceduri, despre politicieni mai carismatici ori mai neuferiti, despre modul in care s-a reinventat democratia noastra preluand cate ceva din trecutul sau, alteori, dorind cu tot dinadinsul sa-l ingroape. Am cautat sa lamuresc evolutii incalcite comparand perioada recenta cu episoade mai vechi ale istoriei noastre, dar si cu ce se intampla in alte regimuri europene de azi. Subtitlul include termenul „pestrite”, suficient de ambiguu pentru a va lasa libertatea de a alege unde ati incadra raspunsurile formulate.

Mi-am dorit ca expunerea sa poata fi inteleasa de catre un cetatean oarecare, interesat de patria sa. Nu-i o intamplare. Ambitia oricarui scriitor politic e, cum remarca Leo Strauss, aceea de a pricepe lumea in care s-a nascut si de a o explica si semenilor sai, oricaruia dintre ei. Volumul imprumuta, de aceea, stilul eseistic, dar la final cuprinde cateva recomandari de lectura, extrase din bibliotecile savante pe care le-am frecventat, in ultimii treizeci de ani, pentru a deslusi ce s-a intamplat, de fapt, cu noi.

SPECIFICATII

An aparitie 2020