Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Umberto ECO | Kant si ornitorincul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Umberto ECO    |    Kant si ornitorincul

POLIROM, 2017

Colectia PLURAL M

Editia a III-a

Traducere de Stefania MINCU

||||

Extras din Introducere

Ce are a face Kant cu ornitorincul? Nimic. Cum vom vedea, cu datele in fata, nu putea sa aiba de a face. Iar asta ar fi de ajuns ca sa justificam titlul si incongruenta aceea a lui de amalgam care suna ca un omagiu adus stravechii enciclopedii chineze de borgesiana amintire.

Despre ce vorbeste cartea de fata? Pe langa ornitorinc, vorbeste si despre pisici, caini, soareci, cai, dar si despre scaune, farfurii, copaci, munti si despre alte lucruri pe care le vedem in toate zilele, si despre motivele datorita carora deosebim un elefant de un armadil (si despre cele datorita carora, de obicei, nu ne confundam sotia cu o palarie). E vorba de o problema filosofica formidabila care a obsedat gandirea omeneasca de la Platon pana la cognitivistii contemporani si pe care nici Kant (dupa cum vom vedea) n-a stiut, nu zic s-o rezolve, dar nici macar s-o puna in termeni satisfacatori. Ce sa mai spun de mine!

Iata de ce studiile din aceasta carte (compuse in decursul a douasprezece luni si reluand teme pe care le-am mai tratat – parte in forma inedita – in ultimii ani) se nasc dintr-un nucleu de preocupari teoretice interconexe si trimit unul la celalalt, dar nu sunt de citit ca niste „capitole” ale unei opere cu ambitii sistematice. Daca diversele paragrafe sunt cel mai adesea atat de minutios numerotate si subnumerotate, aceasta e numai pentru a permite trimiteri rapide de la un capitol scris la altul, fara ca acest artificiu sa sugereze neaparat o arhitectonica subiacenta. Daca multe sunt lucrurile pe care le spun in aceste pagini, foarte multe sunt cele pe care nu le spun, pur si simplu pentru ca nu am idei precise in legatura cu ele.

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Stefania MINCU
An aparitie 2017