Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Therese OBRECHT - Rusia sau legea puterii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 10,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Therese OBRECHT - Rusia sau legea puterii

Ancheta la o parodie democratica

Editura Minerva, 2008

Colectia Politice

 

Extras/ 6 Memoria atrofiata

<<Gulagul nu a disparut. El s-a dizolvat in societate. Si lasa in urma lui o mostenire grea: frica, indiferenta fat de propria-ti soarta, tolerenta fata de calai si neputinta de a distinge forta de violenta.>> 

Vladimir Dukelski

Memorial

Cum se explica oare graba cu care atatia rusi integreaza noile mituri ce le sunt servite de propaganda, aleg totodata un presedinte fost agent KGB si mandru pe deasupra de acest fapt? Care este strania relatia ce leaga acest popor de trecutul sau sovietic incat sa se adapteze atat de docil la <<democratia dirijata>> pusa pe picioare de o administratie ai carei membri provin, in proportie de doua treimi, din Securitatea Statului? Obisnuinta la represiuni si maltratare, preaplinul de nedreptati si suferinte, fatalismul congenital pot oare singure explica indiferenta pe care rusii o au fata de propria lor soarta si fata de a altora?

Sa spui, cum e uzanta, ca intelegerea Rusiei nu poate fi de ordin rational este cam simplist. Mai cu seama fata de reprezentanti ai organizatiei Memorial, una din primele organizatii non-guvernamentale rusesti, fondata in 1988, in plina perestroika. Si care reunea pe atunci sute de mii de persoane doritoare sa ridice un monument in memoria victimelor regimului comunist. Un monument de piatra, mai intai, dar si unul care sa simbolizeze adevarul ce s-a caldit din istoria represiunilor si a interminabilelor liste de victime din URSS. Memorial se distinge si prin ajutorul adus fostilor prizonieri politici si prin apararea drepturilor omului la scara cotidiana, inclusiv in Cecenia si in republicile ex-sovietice.

SPECIFICATII

An aparitie 2008