Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Evul intunecat, noua moralitate de Joseph SOBRAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Joseph SOBRAN

Evul intunecat, noua moralitate

Editura Contra-Mundum, 2020

Colectia „Reactionarii”

Traducere din engleza de Ninel GANEA

Prefata de Paul GOTTFRIED

Postfata de Matthew SCULLY

Pret 30,00 Lei

 

Extras/ Criticii lui Hristos

Editorialistul Richard Cohen critica „aroganta” anumitor opinii comune, pe care le rezuma astfel: „Calea mea este cea mai buna. Tara mea este cea mai buna tara. Religia mea este singura religie adevarata.”

Ei bine, cand ai o anumita religie, nu spui implicit ca tu crezi ca ea este adevarata religie? De ce ai adera altfel la ea?

In „The Spectator”, ziarul londonez, un alt scriitor, Samuel Brittan, lanseaza un atac mai general asupra religiei – si in special asupra crestinismului – intr-un eseu intitulat, fara menajamente, „Religia nu iti face bine”. Articolul incepe cu o observatie curioasa: „Nu pot sa nu remarc cum in operele lui Verdi personajele religioase sunt aproape intotdeauna cele mai dure si razbunatoare.” Lumea din operele lui Verdi nu este chiar un microcosmos al lumii reale si, chiar si asa, domnul Brittan ne ofera doar doua exemple: Aida si Don Carlos. Nu este tocmai un esantion stiintific.

La fel, un antropolog ar putea argumenta: „italienii sunt un popor extrem de violent – se injunghie intotdeauna unii pe altii. Nu pot sa nu observ asta in operele lui Verdi...”. dupa care s-ar ineca de ras.

Brittan citeaza exemplele copilaresti obisnuite – Inchizitia spaniola, Cruciadele, Problema Irlandeza. Se foloseste chiar de vorbele metaforice ale lui Hristos „Nu am venit sa aduc pace, ci sabie”, ca si cum ar reprezenta o chemare le violenta, fara sa tina seama de porunca Sa de a intoarce si obrazul drept si avertismentul Sau ca „toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri”.