Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Bart D. EHRMAN - Cum a devenit Isus Dumnezeu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 54,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Bart D. EHRMAN - Cum a devenit Isus Dumnezeu

Preamarirea unui predicator evreu din Galileea

HUMANITAS, 2020

Traducere din engleza de Cornelia DUMITRU

 

Extras/ Introducere

Isus a fost un predicator evreu din clasa de jos, de prin satucurile sarace ale Galileii, condamnat pentru activitati ilegale si rastignit pentru crime impotriva statului. Insa, la putin timp dupa moartea sa, ucenicii sai pretindeau ca a fost o fiinta divina. In cele din urma au mers mai departe, declarand ca el este nimeni altul decat Dumnezeu, Domnul cerului si al pamantului. De aici se naste si intrebarea: cum a ajuns un taran rastignit sa fie considerat Domnul creator a toate? Cum a devenit Isus Dumnezeu?

Ironia deplina a intrebarii nu m-a izbit decat recent, pe cand faceam o lunga plimbare cu o prietena foarte apropiata. Stand de vorba, am abordat diverse subiecte familiare: carti citite, filme vazute, perspective filozofice la care ne gandeam. Pana la urma discutia a ajuns la religie. Spre deosebire de mine, prietena mea se identifica in continuare drept crestina. La un moment dat, am intrebat-o ce anume considera ca ar fi nucleul convingerilor ei. Raspunsul ei m-a pus pe ganduri. Mi-a zis ca, pentru ea, miezul religiei este ideea ca Dumnezeu a devenit om in Isus.

Raspunsul m-a surprins si prin faptul ca asta a fost si una dintre convingerile mele – desi nu mai e de ani buni. Inca din liceu, am chibzuit mult la acest „mister al credintei”, asa cum se gaseste, de pilda, in Ioan 1:1-2, 14: „La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu. Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal.”

SPECIFICATII

An aparitie 2020