Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Nicolae IORGA | Viata si domnia lui Constantin – Voda BRINCOVEANU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nicolae IORGA    |    Viata si domnia lui Constantin – Voda BRINCOVEANU

Cu 136 de ilustratii in text

Editura Semne, 2014

Lucrarea de fata formeaza volumul XXIX din „Studii si Documente cu privire la Istoria Rominilor” – Bucuresti, 1914

||||

Extras din Capitolul I – Innaintasii si copilaria

Drept de-asupra Oltului se innalta o frumoasa manastire incunjurata de innalte ziduri de piatra, azi sparte, rupte si carpite cu cladiri moderne, banale. Un varf de lemn si tinichea incheie solidul turn poligonal de zid din veacul al XVII-lea, pe laturile caruia se urmeaza firide. Din casele de locuinta de pe vremuri vor fi ramas de sigur unele parti, dar ele sunt prinse in zidaria informa a unui asil de infirmi, care a fost asezat insa in „odaile de spre Miazazi”, facute pe la 1680.

E manastirea Brincovenilor si salasul boierilor brincovenesti.

Acolo a petrecut Matei din Brincoveni, care,- luptand si el linga Mihai Viteazul prin Ardeal, dupa tatal sau Danciul, mort in solie la Balgrad, la Alba Iulia, si ingropat in biserica romineasca de acolo innainte de a i se muta ramasitele sus, la Arnota, pe munte – ajunse Aga, iar, dupa aceia, se facu, fara sa mai suie, la batrineta, treptele boieriilor, prin voia terii rasculate, a boierimii sale oltene pornita pe gilceava si rasplata, Domn: „Matei-Voda nepotul lui Basarab”, caci, pe atunci, cronica incepuse a vorbi de Basarabesti, iar, pe urma, Matei Basarab numai.

Matei-Voda nu-si uita adapostul celor d’intaiu ani, mosia de unde-si tragea veniturile, casa plina de amintirea innaintasilor sai, Danciul, David, boierii basarabesti sau, de fapt, craiovesti, din veacul al XVI-lea, intemeietori ai Craiovei si mostenitorii celei mai mari averi in paminturi din tarile oltene. Dar boierul de la Brincoveni fu de acum innainte altul, fiul lui David Postelnicul, ruda Danciului, Preda, care purta numele unuia din acest stramosi: legatura sa cu Matei venia dupa mama, care era fiica unei surori a Domnului; Voda-i era socotit ca „mos”.

SPECIFICATII

An aparitie 2014