Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Stefan DORONDEL - Moartea si apa

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stefan DORONDEL - Moartea si apa

Ritualuri funerare, simbolism acvatic si structura lumii de dicolo in imaginarul taranesc

Editura Paideia, 2004

Colectia de antropologie – 5

Prefata de Marianne MESNIL – Universite Libre de Bruxelles

 

Extras/ Prefata

„Ceea ce numim cultura nu este nimic altceva decat un ansamblu organizat de credinte si ritualuri create pentru a se impotrivi efectelor subversive ale mortii individuale si colective”. Aceasta definitie putin tendentioasa a culturii apartine unui antropolog africanist, L.V. Thomas (1985: 171), ale carui lucrari se inscriu in curentul cercetarii tanatologice care a cuprins intregul domeniu al stiintelor umane din Franta anilor 1980.

Si totusi, nicio alta definitie nu pare sa fie mai potrivita pentru a caracteriza cultura romana. Cartea lui Stefan Dorondel ne va convinge: in Romania, moartea ocupa acel loc privilegiat care, in secolul al XIX-lea, l-a determinat pe un occidental ratacit in estul Europei sa scrie ca nu cunoaste „o alta tara unde moartea sa fie tratata cu atata atentie ca in Bucuresti.” (Marsillac 1869).

[...] Desigur, ne putem intreba daca o practica atat de complexa si exigenta precum „eliberarea apei” se va mentine inca multa vreme intr-o Romanie deschisa tuturor curentelor globalizarii.

Extras/ Cateva precautii

La o cultura te poti uita prin ceea ce E. Ohnuki-Tierney (1990) a numit o fereastra, care poate fi un eveniment sau un fapt istoric, o ocupatie sau un simbol dominant etc.

SPECIFICATII

An aparitie 2004