Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Elizabeth SOMBART - Ca sunetele sa devina muzica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Elizabeth SOMBART  - Ca sunetele sa devina muzica

Introducere la Pedagogia Resonnance:

Fenomenologia sunetului si a gestului

Un mod de viata

Editura Spandugino – Bucuresti, 2014

Traducere de Lavinia DRAGOS

 

Extras din Introducere la Scoala Celor Trei Maestri

Pedagogia Resonnance

Desi este greu de pus pe hartie o cunoastere a carei natura nu se reveleaza decat in si prin experienta, am dorit sa va impartasesc aici unele chei ale Pedagogiei Resonnance si valorile pe care acestea le induc in constiinta noastra. [...]

Aceasta pedagogie este o sinteza a invataturii orale si scrise pe care am primit-o de la cei doi maestri prin anii 1980: Sergiu Celibidache si Hilde Langer-Ruehl. Amandoi vorbeau acelasi limbaj, utilizand suporturi diferite. Ei erau in avangarda fata de ceea ce se preda la acea vreme. Acesti cautatori ai adevarului au deschis calea spre o cunoastere care se declina la infinit, al carei scop este de a trai unitatea prin invatarea pe care ne-o ofera muzica si de a deveni nu doar interpreti, ci, inainte de toate, slujitori ai acestei arte. Pentru ei nu ora vorba de a detine adevaruri, cat de a deveni autentici prin ele.

Ideea fundamentala a acestor maestri era „punerea in relatie”. Aportul lor evidentiaza moduri diferite de a cauta si de a trai unitatea dintre om si sunet.

Sergiu Celibidache preda fenomenologia sunetelor, disciplina care studiaza legile fenomenelor sonore si punerea lor in relatie, in scopul de a reduce multiplicitatea tuturor parametrilor care alcatuiesc o lucrare muzicala. Hilde Langer-Ruehl transmitea fenomenologia gestului bazandu-se pe utilizarea respiratiei si diafragmei in cantatul la pian, vocal si instrumental, pentru ca gestul sa integreze si sa unifice frazarea muzicala. Cu ea am parcurs drumul nu de la cap la inima, asa cum o facusem cu Celibidache, ci de la inima inspre degete, prin suflu.

SPECIFICATII

An aparitie 2014