Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Oliver SACHS - Vazand glasuri. O calatorie in lumea surzilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,83 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Oliver SACHS - Vazand glasuri. O calatorie in lumea surzilor

HUMANITAS, 2013

Colectia Pasi peste granite   

 

Extras – Gandirea in limbajul semnelor (p. 79)

Un om care cunoaste o anumita limba, dupa cum explica Chomsky, stapaneste „o gramatica ce genereaza [...] multimea infinita de structuri de profunzime potentiale, le reprezinta prin structuri de suprafata corespunzatoare si determina interpretarile semantice si fonetice ale acestor obiecte abstracte”. Cum dobandeste (sau stapaneste) el o asemenea gramatica? Cum isi poate insusi un copil de doi ani un asemenea mecanism? Un copil caruia nu i se preda gramatica in mod explicit si care e expus nu unor exprimari exemplare – modele gramaticae -, ci celei mai spontane, degajate (si aparent nedidactice) conversatii a parintilor. (Desigur, limba parintilor nu este „nedidactica”, ci are o gramatica implicita si abunda in sugestii si adaptari lingvistice inconstiente, la care copilul reactioneaza inconstient. Dar nu exista o transmitere constienta sau explicita a gramaticii.) Pe Chomsky il nedumereste cum poate ajunge copilul la atat de mult pornind de la atat de putin:

Nu putem sa nu fim socati de enorma diferenta dintre cunoastere si experienta, in cazul limbii, dintre gramatica generativa care exprima capacitatea lingvistica a vorbitorului nativ si datele sumare [la care e expus] pe baza carora isi construeste aceasta gramatica pentru sine.

Prin urmare copilului nu i se preda gramatica, el nu o invata, ci o construieste pe baza „datelor sumare” aflate la dispozitia sa. Iar acest lucru nu ar fi posibil daca nu ar exista deja in el gramatica sau posibilitatea acesteia, intr-o forma latenta care asteapta sa fie scoasa la lumina.

SPECIFICATII

An aparitie 2013