Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Iocari serio. Stiinta si arta in gindirea Renasterii - editie 2017 - Ioan Petru Culianu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

IOAN PETRU CULIANU | IOCARI SERIO: STIINTA SI ARTA IN GANDIREA RENASTERII

Biblioteca IOAN PETRU CULIANU

Colectie coordonata de TEREZA CULIANU-PETRESCU

Traducere de MARIA-MAGDALENA ANGHELESCU si DAN PETRESCU

Postfata de H.-R. PATAPIEVICI

Pe coperta: Tristan si Isolda bind filtrul de dragoste, miniatura (cca 1470) din Romanul lui Lancelot du lac, atribuit lui Walter Map, Bibliotheque Nationale de France

POLIROM, 2017

motto: Iocari serio, studiosissimi ludere (Joc serios, amuzament plin de ravna) - Marsilio Ficino

Tereza Culianu-Petrescu in Nota asupra editiei:

Eseul inedit Iocari serio. Stiinta si arta in gandirea Renasterii (dactilograma, 160 pp.) a fost redactat in 1979, in perioada in care Ioan Petru Culianu era profesor in Olanda, la Universitatea din Groningen 

- Introducerea lucrarii este datata 5 ianuarie 1979.

Culianu propusese editurii pariziene Flammarion publicarea acestei lucrari despre Renastere; intelegea sa se reintoarca astfel la studierea partii esoterice, hermetice, magice si alchimice a epocii, care constituise principala sa preocupare in cei doi ani dinaintea plecarii in exil (1970-1972), formand si subiectul tezei lui de licenta (Marsilio Ficino e il platonismo nel Rinascimento, inedita, 142 pp.

Extras din Introducere:

p9: A juca jocul lumii, ludus globi, iata poate cea mai potrivita expresie a proiectului filozofic al Renasterii. A-l juca serios, iocari serio, intr-un fel bine cumpanit si chibzuit (studiosissime), nicidecum infantil, non pueriliter. Oricum, in acest joc ce se joaca, care este jucat, trebuie sa intram spre a participa la misterele ultime ale orficului Dionysos, zeul-copil ucis de Titani.

[...] Mitul orficului Dionysos se inscrie printre putinele simboluri obsesive care au hranit meditatia marilor ganditori ai epocii moderne, de la Nietzsche la Heidegger. Recurenta simbolului nu e frecventa, insa el are un lucru deosebit, anume ca atinge straturile cele mai adanci ale intentiilor acestor filozofi, reprezinta oarecum limita insasi la care gandirea lor este silita sa se opreasca. In acelasi an in care Nietzsche mediteaza asupra fragmentului 52 din Heraclit, el isi pierde ratiunea, in timp ce seminarul lui Heidegger despre Heraclit, publicat de discipolul sau, Eugen Fink, trebuie randuit intre ultimele opere ale maestrului. La fel, Ludus globi de Nicolaus Cusanus fusese compus in 1463, chiar inaintea mortii cardinalului. De ce oare acest fragment al lui Heraclit, deja de multa vreme pus in relatie cu Dionysos al orficilor, marcheaza intr-un fel atat de caracteristic limita ultima a gandirii filozofice moderne?

p18: Cartea de fata isi propune sa abordeze cateva teme ale culturii filozofice din Renastere pornind de la perspectiva inedita care ar putea fi numita fie fantasmologica, fie, dupa Henry Corbin, imaginala. Ambii termeni sunt perfect echivalenti dar cel de fantasmologie are avantajul de a fi mai precis. in schimbul noutatilor pe care le va descoperi in ea, nadajduim ca cititorul va ierta imperfectiunile, mai ales bibliografice, ale acesteilucrari. Materialele manipulate acopera teritorii atat de intinse, incat ne-a fost imposibil, mai intai, sa nu operam niste selectii uneori dureroase in bibliografia ce ne statea la dispozitie si, in al doilea rand, sa nu recunoastem la un moment dat ca o sanatoasa si inevitabila ignoranta era preferabila unei informatii de ultima ora. Dar credem ca publicul foarte larg caruia i se adreseaza aceasta carte va sti s-o aprecieze pentru ceea ce ea contine, fara s-o critice prea tare pentru ceea ce omite. Daca specialistii-Titani vor dori sa masacreze acest sarman copil, s-o faca macar dupa ce vor fi recunoscut elementele de noutate pe care le-a introdus in domeniul lor.

SPECIFICATII

Traducere Maria-Magdalena Anghelescu si Dan Petrescu
An aparitie 2017
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 224
Limba Romana
Cod 978-973-46-6674-4