Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Fizica povestita de Cristian PRESURA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 99,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cristian PRESURA

Fizica povestita

HUMANITAS, 2014

Prefata de Mircea PENTIA

Pret 99,00 Lei

 

Extras/ p. 547/ 187. Gaurile negre microscopice, un pericol pentru Pamant?

In 2008 a fost pus in functiune acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC). Mult asteptat de lumea stiintifica, evenimentul a fost puternic contestat de o mare parte e oamenilor obisnuiti, care au fost speriati ca LHC-ul ar putea crea gauri negre ce ar inghiti apoi Pamantul. Fenomenul a luat amploare si in Romania, acolo unde multi oameni au ajuns sa se teama de un final apocaliptic al vietii pe Pamant.

Cum s-a ajuns la aceasta stranie situatie? Cum este posibil ca cel mai mare experiment al inceputului de mileniu sa fie considerat un pericol pentru umanitate? Mai jos vom incerca sa derulam putin povestea stiintifica ce sta in spatele presupunerii apocaliptice.

In primul rand, sa ne amintim ca gaurile negre reprezinta concentrari masive de materie, ce pot depasi un miliard de tone de materie pe un milimetru cub. La aceste densitati materia isi depaseste statutul de ceva care doar umple spatiul. Conform teoriei relativitatii generale, ea va curba spatiul insusi cu o asemenea putere incat creeaza efectiv o cusca pentru lumina, din care ea nu va mai scapa.

Care este insa cea mai mica gaura neagra? Cum poate fi ea formata? Este interesant ca teoria moderna a fizicii spune putine lucruri despre limita inferioara a gaurilor negre. Aceasta in primul rand pentru ca gaurile negre foarte mici (microscopice) trebuie sa fie descrise in acelasi timp de doua teorii: cea a relativitatii generale (gravitatia) si cea a teoriei cuantice a campului (forma avansata a mecanicii cuantice).