Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Antidepresiv la purtator. MANUALUL

0 opinii / Scrie o opinie
  • 12,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

EPICTET  | Antidepresiv la purtator. MANUALUL

Editura Seneca Lucius Annaeus, 2015

Traducere din limba greaca, nota asupra editiei si indice de nume de Ioana COSTA

Cuvant inainte de Andrei PLESU

Extras

Nota: Termenul grecesc encheiridion este un derivat al substantivului cheir, “mana”, echivalat perfect de “manual”, ca text “aflat la indemana”, ce cuprinde notiunile de baza ale unei discipline. Titlul este in armonie cu invataturile lui Epictet care, spre deosebire de stoicii timpurii, se adresa publicului larg.

...unele depind de noi, altele nu depind de noi

1

Din toate cele ce sunt, unele depind de noi, altele nu depind de noi. De noi depind gandul, avantul, pornirea, respingerea, si, intr-un cuvant, cate sunt lucrurile noastre; nu depind de noi trupul, proprietatea, faima, functiile si, intr-un cuvant, cate nu sunt lucrurile noastre.

Cele ce depind de noi sunt din fire libere, fara constrangeri, fara piedici, iar cele ce nu depind de noi sunt fara vlaga, robite, supuse constrangerilor, in voia altora.

Aminteste-ti, asadar: Daca te gandesti ca acelea inrobite prin firea lor sunt libere si ca cele ce apartin altuia iti sunt proprii, vei fi supus constrangerilor, vei jeli, vei fi tulburat, ii vei ocari si pe zei, si pe oameni. Daca vei socoti al tau ce este doar al tau, iar ce e al altuia, , vei socoti al altuia, dupa cum si este, nimeni nu te va putea stramtora in niciun fel, nimeni nu-ti va pune piedici, nu vei ocari pe nimeni, nu vei invinovati pe nimeni, nu vei face impotriva vointei tale niciun lucru, nimeni nu te va vatama, nu vei avea vreun dusman, caci niciun rau nu te va lovi.

Tintind catre asemenea lucruri, aminteste-ti ca, pentru a le dobandi, e nevoie nu doar de un efort peste masura, ci si sa renunnti cu totul la unele, iar pe altele sa le amani pentru moment. Daca le voiesti si pe acelea, si sa ai functii, si sa fii bogat, se poate intampla sa nu le dobandesti pentru ca ai tintit si catre cele dintai si nicidecum nu vei reusi sa obtii singurele lucruri din care se nasc libertatea si fericirea.

Incearca sa pui de-a dreptul alaturi de orice inchipuire neplacuta cuvintele: “Esti o inchipuire si nicidecum ce te arati a fi”. Apoi incearc-o si compar-o dupa regulile pe care le ai, mai intati si mai presus de toate daca lucrurile sunt din cele ce depind de noi: iar daca sunt din cele ce nu depind de noi, sa ai la indemana raspunsul: “Nu inseamna nimic pentru mine”.

2

Aminteste-ti ca dorinta de a dobandi cele dorite te face sa le dobandesti, iar dorinta de a le ocoli ceva te face sa nu ti se intample ce vrei sa ocolesti; cel care nu izbandeste in a dobandi este un neimplinit, iar cel caruia i se intampla ce voia sa ocoleasca este un nefericit. Daca insa vrei sa ocolesti doar ce este impotriva firii din cele ce tin de tine, vei scapa de cele pe care le ocolesti: dar daca vrei sa ocolesti boala ori moartea, ori saracia, vei fi nefericit.

Nu te stradui, asadar, sa le ocolesti pe toate cele ce nu tin de noi si ocupa-te numai de cele ce tin de noi si sunt impotriva firii. Renunta cu totul acum la pofta de a dobandi: caci daca dobandesti ceva din cele ce nu tin de noi, in chip necesar nu izbandesti in cele ce tin de noi, in conditiile in care cele pe care este cuviincios sa le dobandesti nu se afla catusi de putin in puterea ta. Pune-ti in miscare numai pornirea de a actiona si de a nu actiona, dar foloseste-te de ele bland, fara incrancenare si lipsit de constrangeri.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba greaca, nota asupra editiei si indice de nume de Ioana COSTA
An aparitie 2015