Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ernest BERNEA | Dialectica spiritului modern

0 opinii / Scrie o opinie
  • 11,56 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ernest BERNEA    |    Dialectica spiritului modern

Editura Vremea – Bucuresti, 2007

Colectia FID - Fapte, Idei, Documente

Editie ingrijita de Rodica PANDELE

||||

Lumea moderna si spiritul ei – I. O epoca si o cultura/ e x t r a s

1. inceputul epocii moderne este stabilit in Renasterea italiana. Toate aparentele indreptatesc aceasta opinie si, desigur, imperative de natura didactica au cerut ca lucrurile sa porneasca dintr-un punct fix. Numai ca in ordinea spirituala si in expresiile sale istorice punctul fix este o abstractiune: inseamna punct mort. Ca tot ceea ce apartine vietii, epoca moderna si cultura ei s-au zamislit pe incetul, nebanuit pentru contemporani, in timpuri cand nimic nu se intrezarea si, desigur, nimeni nu vorbea despre o epoca noua si despre o cultura in sensul si dimensiunile celei moderne.

Cercetarile din ultima vreme facute in domeniul istoriei filosofiei, al istoriei artelor si a celei social-poliitice, folosind o metoda concreta, mai bogata de realitate, s-au apropiat mai mult de adevar; ele au aratat ca inceputurile a ceea ce am numit noi epoca si cultura moderna se pierd in adancimile ascunse ale Evului Mediu.

Este aproape o lege istorica – atat cat pot exista legi in istorie -, fie ca ceva se naste sau se consuma, ca orice fenomen sa se produca mai intai undeva, in izvoarele ascunse ale vietii, si mai apoi in forma definita, institutionala, exterioara societatii umane. Totul se plamadeste in adancimi, elemente nebanuite la data primelor aparitii, adica in realitatea concreta a vietii.

Nu e deci de mirare ca si lumea aceasta, pe care noi o traim in formele ei coapte pana la limita descompunerii, a aparut la inceput in fenomene timide si izolate, in experiente care nu zdruncinau edificiul atat de bine conturat si stilizat al Evului Mediu.

SPECIFICATII

An aparitie 2007