Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Timpul la taranul roman de Ernest BERNEA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ernest BERNEA

Timpul la taranul roman. Contributie la problema timpului in religie si magie

Editura Vremea, 2024

Colectia FID – Fapte, Idei, Documente

 

 

 

 

Extras/ Cuvant-inainte

Timpul la taranul roman poate fi privit din doua puncte de vedere: timpul ca fenomen pozitiv, fenomen legat de stiinta pozitiva populara (pentru ca exista si o astfel de stiinta in inteles de cunostinta pozitiva), inseparabil de observarea obiectiva a cerului, si timpul fenomen mistic, fenomen legat de credinte si obiceiuri, inseparabil de observarea stricta a randuielilor colective magico-religioase. Al doilea este punctul de vedere ce ni l-am insusit.

Ceea ce ne intereseaza pe noi nu este cum socoteste si cum denumeste taranul timpul si unitatile lui, ci ne intereseaza ce este timpul pentru el, ce inseamna acest fenomen atat de prezent in viata sa. Pentru a putea face aceasta cercetare a trebuit sa mergem acolo unde puteam gasi datele necesare, adica in constiinta omului, viata sa interioara. Cercetarea noastra merge catre cunoasterea mecanismului de gandire al taranului, catre elementele intelectuale si emotionale care stau la temelia timpului asa cum traieste si il exprima in deosebite forme satul romanesc.

Pentru acest motiv, materialul de mitologie si practici religioase nu a fost decat arareori citat ca exemplu, ca o marturie obiectiva din care putem scoate si prin care putem afirma un caracter al timpului.

Privitor la planul lucrarii, avem de dat urmatoarea lamurire: lucrarea, in afara de o introducere scurta si de o incheiere, este alcatuita din doua parti.