Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cazuti din jungla de Alexandru N. STERMIN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandru N. STERMIN

Cazuti din jungla - Povestile unui explorator

Editura Humanitas, 2022

 

Extras/ templul din Siberia/ pp. 39-40

Am avut ocazia sa particip la o ceremonie buriata tibetana undeva, la trecerea dintre taiga si stepele Mongoliei. Oamenii locului se ocupa cu cresterea animalelor, turme de oi si cirezi de vaci sau cai, care mananca fara preget iarba stepelor. Este evidenta saracirea in specii de plante a stepelor locuite de oameni in contrast cu stepele salbatice. In luna iunie, ultimele sunt pline de specii de iris, crin si sute de alte plante cu flori, in vreme ce stepele suprapasunate, roase de cai si oi, cu greu mai lasa o floare sa se deschida spre cer.

Ce m-a socat insa a fost templul unde avea loc ceremonia. In locul sacru, imprejmuit de un gard, se inalta un cort facut din mesteceni taiati cu tot cu coronament. De mesteceni atarnau bucati de material textil de diferite culori, care fluturau peste o masa asezata in mijlocul cortului, masa pe care localnicii, in ritualul lor, aduceau ofrande zeilor: ofrande alimentare (paine, lapte si fructe). Mi s-a parut bizar si paradoxal modul in care noi, oamenii, intr-un univers plin de paduri de mesteacan impodobite cu flori, am taiat mestecenii, i-am ingramadit unul peste altul si am legat de ei material textil colorat ca sa ne construim un templu in care din cand in cand sa aducem ofranda zeilor... [...]

Cand noi, oamenii, am ajuns in Siberia, cred ca aveam deja mintea pervertita si n-am vazut ca ea insasi e un templu si, ca in orice templu, mergi acolo doar ca sa-ti restaurezi fiinta, nu ca sa traiesti; nu iti faci casa, nu iti faci tarc de animale si nu iti arunci gunoiul!