Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

PRIMAE VERITATES si alte scrieri de logica si metafizica de Gottfried Wilhelm LEIBNIZ

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_004947
  • Editura: Paideia
  • 34,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gottfried Wilhelm LEIBNIZ
PRIMAE VERITATES si alte scrieri de logica si metafizica: Leibniz prin el insusi 
Paideia, Bucuresti – 2021
Editia a II-a
Editie, traducere, note si postfata de Alexandru BOBOC
Pret 34,00 Lei

 

Extras/ Nota asupra editiei/ 1.
Gottfried Wilhelm LEIBNIZ (1646-1716), considerat, pe buna dreptate, unul dintre spiritele universaliste ale lumii europene, s-a impus ca precursorul (in multe privinte inititorul si ctitorul) unor mari innoiri in stiinta, filosofie, logica, tehnica, s.a., dar mai presus de toate prin modalitatea (greu de atins!) totodata analitica si enciclopedica de abordare a problematicii gandirii si actiunii.
Preocuparea lui pentru arhitectonica nu trece in primul plan, „inventarul” cunostintelor nu este scop, ci „inventio” – termen adesea folosit de Leibniz (ca „ars inveniendi theoremata”, „ars solvendi problemata”) – o forma exemplara de expesie a spiritului efectiv creator. Dincolo de multe recunoasteri (devenite de referinta!) ale meritelor lui Leibniz, se impune cea a francezului Denis Diderot (Enciclopedie, 1765): „Acest om a adus Germaniei singur tot atata faima, cata au adus Greciei Platon, Aristotel si Arhimede laolalta”.
Innoirile aduse de ilustrul savant, filosof si om de cultura sunt centrate pe principiul venit prin formula „theoria cum praxi” si ilustreaza ideea ca activitatea unui veritabil ganditor trebuie conceputa ca un mediu de laborator, ca proiectare si experimentare. Nu intamplator, poate, G.W.F. Hegel spunea (in Prelegeri de istoria filosofiei) ca Leibniz „procedeaza in filosofia sa, asa cum procedau fizicienii in formarea de ipoteze”, adica asambland datele intr-o perspectiva explicativa cu valente aplicative.