DESCRIERE
Giovanni REALE
Istoria filosofiei antice
Volumul al doilea – Sofistii, Socrate si micii socratici
Editura Galaxia Gutenberg, 2009
Seria Phronesis 2
Traducere din limba italiana – Cristian SOIMUSAN
Pret 24,00 Lei
Extras/ Sectiunea a treia – Socrate si descoperirea esentei omului/ II. Etica socratica/ 8. Prietenia
Odata cu Socrate asistam si la un nou tip de cugetare filosofica, cea asupra prieteniei, tema din care va iesi o intreaga literatura, incepand cu Lysis si Banchetul lui Platon, continuand cu Etica Nicomahica a lui Aristotel (care-i va dedica doua carti intregi) si sfarsind cu perioada elenistica, unde va cunoaste o raspandire remarcabila.
Nu avem cum sa stabilim care a fost gandirea lui Socrate in aceasta privinta, data fiind discrepanta intre ce ne transmite Xenofon si ceea ce Platon il face sa rosteasca pe filosoful nostru. Este clar ca tema tratata de Platon, in masura in care foloseste categorii metafizice necunoscute lui Socrate, nu are cum sa fie atribuita acestuia din urma. Dar probabil ca si Xenofon, la randul sau, a simplificat-o foarte mult.
In orice caz, din scrierile lui Xenofon reiese cu mai multa claritate ideea ca Socrate a avut o contributie insemnata la cizelarea conceptului de prietenie, prin asocierea acestuia cu valoarea morala.
Fara indoiala ca prietenul adevarat este cel mai mare bine pentru oameni. Pentru dobandirea unor asemenea prieteni omul nu ar trebui sa precupeteasca niciun sacrificiu.
Dar care este prietenul adevarat? Cu siguranta nu acela care se pricepe sa ne aduca foloase de ordin extern, cum ar fi, de pilda sa uzeze de faptul ca este puternic, faimos si bogat.