Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

T. Enko - Viata intima a lui Dostoievski

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

T. Enko - Viata intima a lui Dostoievski

Editura Paideia, 2015

Editia a II-a

Traducere, prefata si note de Mihai MAXIM

 

Extras/ Prefata autorului

Paradoxal, dar pe cat de cunoscuta este in lume opera lui Fiodor Dostoievski, pe atat de ignorata este viata lui personala, plina de excese si framantari.

E adevarat ca a trait cu un secol in urma, cand nu existau paparazzi – ziaristi insidiosi si fotografi indiscreti, iar mass-media se limita la cateva zeci de ziare si reviste, ce considerau nedemn sa scormoneasca prin lenjeria unui scriitor. E drept ca marele Dotoievski era o fire inchisa, evitand nu numai sa vorbeasca despre sine, dar si sa-si exteriorizeze sentimentele. Cu atat mai mult, cand era vorba de intimitatea sa. Cu rare exceptii nu si-a marturisit dragostea nici chiar femeilor pe care le-a iubit cu adevarat.

Sa mai adaugam la aceasta si subiectivismul exacerbat al scriitorului, care si-a transformat romanele in monologuri-confesiuni, desi partile ascunse ale existentei sale le-a prezentat doar partial. Nu a lasat in urma nici o scriere autobiografica.

Viata geniului a fost plina de tragism, accentuat indeosebi de singuratate si inchistare. Cititorii de romane-tragedii, de „romane-confesiuni” vedeau in autor pe promotorul umanismului, pe bardul „oamenilor sarmani”, al „umilitilor si obiditilor”, a caror lume li se parea fantastica, pe cand contemporanii nostri il considera pe Dostoievski doar un psiholog talentat si – eventual – un cugetator religios.

Viata si creatia marelui romancier sunt inseparabile. El a trait in literatura care cu timpul a devenit scopul existentei sale si s-a suprapus cu soarta sa tragica.

SPECIFICATII

An aparitie 2015